Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 25 september 2019

Vandaag waren de kleine puzzels tijdens de inloop ineens populair. Deze puzzels van maar 12 stukken lijken in de eerste instantie niet zo lastig maar niets is minder waar. Uiteindelijk lukte het drie meisjes om er een op te lossen. Ook schaken blijft populair.
Het thema van de dagopening was: Hulp nodig? Het bijbehorende verhaal werd gelezen door Myrthe. Het verhaal ging over de Romeinse hoofdman die aan Jezus vroeg om zijn zieke knecht te genezen. De hoofdman wilde niet dat Jezus meekwam naar zijn huis maar zei : "U hoeft niet te komen. Een enkel woord is genoeg". De hoofdman had alle vertrouwen in Jezus. Jezus zei: "Ga naar huis. Dat waarop je vertrouwt, zal gebeuren".  Aan de hand van dit verhaal gingen we nadenken over de stelling "Als iemand hulp nodig heeft, moet je altijd helpen".
Ook vanmorgen gingen we verder met de cursus Chinees. We herhaalden de 4 verschillende tonen en we oefenden nog een keer met het tellen tot tien. In China worden vaak handgebaren gebruikt en we leerden nu ook de handgebaren bij de cijfers. Daarna gingen we oefenen met korte zinnen verstaan maar ook met het zelf uitspreken. En dat is echt lastig maar de leerlingen hebben er veel lol in.
Na de uitleg van de circuitopdrachten, ging iedereen aan de slag. Deze keer moest er een mini mindmap gemaakt worden bij de tekst over een Chinese puzzel ( Tangram) en de leerlingen gingen met behulp van een stappenplan zelf een Tangram maken. Volgende week gaan we twee opdrachten doen met de zelfgemaakte tangrammen. Vooral het maken van het tangram kostte veel inspanning en doorzettingsvermogen. De stappen moesten nauwkeurig worden gevolgd en er moest heel precies worden gewerkt.
Aan het eind van de ochtend werkten we verder aan het project over China. Alle groepjes hebben de Hogere Orde Denkvragen verdeeld, deelvragen bedacht en hebben hun presentatievorm gekozen. Het is mooi om te zien hoe verschillend de vragen en de gekozen presentatievormen zijn.
We sloten de ochtend af met een dankgebed en kijken terug op een fijne ochtend.

Volgende week ( 2 oktober) gaan we naar Kinepolis in Dordrecht. Vergeet niet om je lunchpakketje mee te nemen!!
 mini puzzels




 Denktank opdracht presenteren
 cursus Chinees
 Tangram maken
 werken aan het project



Geen opmerkingen:

Een reactie posten