Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 2 oktober 2019

Ook deze plusklas ochtend startten we met de smartgames. De plusklassers genieten erg van deze uitdagende spellen. En af en toe levert het ook frustratie op als het maar niet lukt om de oplossing te vinden. Een tip vragen of een andere strategie proberen helpt om verder te komen.
Deze keer lazen we als dagopening uit "Je bent een parel in Gods hand". Het verhaal ging over keuzes maken. We zochten de genoemde bijbel teksten erbij en beantwoorden ook nog wat bijbel kennis vragen.
Na de dagopening bespraken we het een en ander over de excursie naar Kinepolis. Alle kinderen bedachten een aantal vragen die ze wilden stellen.
Hierna gingen de leerlingen in twee groepen aan de slag. De eerste groep ging verder met hun project en de andere groep werkte aan 3 tangram opdrachten.  Het na leggen van de figuren leek soms eenvoudig maar bleek meestal toch lastiger omdat echt alle zeven stukken gebruikt moesten worden. Toch lukte het uiteindelijk de meeste leerlingen om er een aantal na te maken. Na drie kwartier werd er gewisseld.
Voor de pauze vierden we de verjaardag van Lars. Hij is 4 oktober jarig. Lars trakteerde op cake met slagroom; een soort traditie in de plusklas. De cake smaakte weer prima.
Na de pauze waren Elijah en Luka aan de beurt om te presenteren. Elijah vertelde over Tsjernobyl en Luka hield zijn presentatie over groene energie. Aan het eind werden er goede vragen gesteld en tips en tops gegeven.  Doordat de leerlingen regelmatig zelf een presentatie houden en luisteren naar andere presentaties,  krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden hun presentatie vaardigheden steeds beter.
Omdat we op bezoek zouden gaan bij Kinepolis, moesten we deze ochtend wat eerder op gaan ruimen. We lunchten met elkaar en vertrokken daarna richting Dordrecht. Daar kregen we een interessante rondleiding door de bioscoop en er was voldoende gelegenheid om alle vragen te stellen. Vooral de "projectie computer", de geluidsinstallatie en de extra luxe stoelen in zaal 5 maakten indruk.
We kunnen terugkijken op een geslaagde excursie. Tot volgende week!


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten