Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 9 oktober 2019


Vanmorgen waren alle 18 plusklas leerlingen weer aanwezig. De kinderen zochten elkaar op om samen de dag te beginnen met het klaarzetten van de spullen en het doen van een spelletje.
De dagopening ging over Matteüs  5: 13. In dit verhaal zegt Jezus tegen de mensen die speciaal voor hem gekomen zijn: "Jullie zijn het zout van de aarde". Dit beeld maakt veel bij de mensen los. Want zout is een krachtig middel. Je bent niet waardeloos als mens. Jij -als zout van de aarde- kunt het verschil maken. Als er maar iets van jou uitgaat, op welke manier dan ook, dan ben je waardevol. Iets om af en toe tegen jezelf te zeggen. Als je onzeker bent of denkt: Wat stel ik nou voor...?
Na het verhaal gingen we verder met het de Chinese les. We oefenden de zinnen om jezelf voor te kunnen stellen en we leerden tellen tot dertig. Ook leerden we een liedje in het Chinees. Alle leerlingen hebben veel lol tijdens deze les en doen erg hun best om de lastige klanken uit te spreken en de woorden te onthouden.
Voordat we aan de verschillende opdrachten begonnen, bespraken we de vaardigheden die deze ochtend centraal stonden; ik houd mijn aandacht bij mijn taak, ik zet door ook al lukt het niet direct.
De opdrachten waren een nieuwe logische puzzel, een Zoek Het Zelf Uit Kaart en het afmaken van de Tangram opdracht.  Aan het eind van de ochtend hadden 14 leerlingen de logische puzzel opgelost. Een aantal leerlingen was ook al begonnen aan de 3 sterren logische puzzel. Dylan had zelfs de 3 sterren puzzel opgelost. 
Voordat we naar buiten gingen om pauze te houden, deden we een nieuw spel: Chinees touwtje springen. In de pauze gingen een aantal meiden hier enthousiast mee verder.
Zezinho was vanmorgen aan de beurt om zijn presentatie te houden. Zijn presentatie ging over de bergen.
Met behulp van een reflectiekaart gaven de leerlingen tips en tops. Deze reflectie kaart geeft de leerlingen inzicht in hoe ver ze zelf zijn in de communicatievaardigheden spreken, luisteren en presenteren en wat ze kunnen oefenen en verbeteren.
Aan het eind van de ochtend werkten we nog een tijdje aan het project: een passende presentatie houden met de antwoorden op de 3 zelf bedachte hogere orde denk vragen bij het thema China. 
Voordat we op gingen ruimen, vertelde Jill Rose de oplossing van het raadsel van het houtblok met de schroef. Niemand had ontdekt hoe dit gemaakt was.
Na een evaluatierondje sloten we de ochtend af met gebed.
Tot volgende week!

Let op!!! Woensdag 30 oktober is er geen plusklas. Alle leerkrachten van de VCOPS hebben een studiedag en alle leerlingen zijn vrij; ook de pusklas leerlingen.










 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten