Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 18 september 2019

Tijdens de inloop ging iedereen aan de slag met de verschillende denkspellen. Een aantal meisjes deed een spel om elkaar ( nog) beter te leren kennen, een groepje jongens speelde fanatiek een potje Set en natuurlijk werd er ook weer geschaakt.
Het verhaal "Laatbloeier" uit Oase werd gelezen door Tessa. Het verhaal ging over een vijgenboom die al drie jaar geen vruchten droeg ook al werd hij goed verzorgd door de wijngaardenier. De eigenaar van het land wilde de boom omhakken omdat hij nutteloos was maar de wijngaardenier nam het voor de boom op. De boom kreeg nog een jaar de kans om vruchten te geven. Een jaar later stond de boom in volle bloei; hij was gewoon een laatbloeier. Met elkaar bedachten we voorbeelden van andere laatbloeiers.
Hierna konden we de eerste les Chinees gaan doen. Deze keer lukt het gelukkig wel. De leerlingen hadden veel lol in het leren van de verschillende klanken.De meeste kinderen kunnen de vier verschillende tonen nu goed herkennen en gebruiken bij het uitspreken van verschillende klanken. Ook hebben we geoefend met de cijfers 1 t/m 10 in het Chinees.
Na deze leuke les kon iedereen aan de opdrachten van het circuit beginnen:

  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Binairo
  • Denktank opdracht afmaken/ Genius of Archipel
Tussen de onderdelen door gingen we buiten voetballen of een ander spel spelen. En we vierden de verjaardag van Myrthe. De traktatie smaakte heerlijk.
Aan het eind van de ochtend was het weer tijd voor het project. We keken eerst naar een uitleg over de verschillende Hogere Orde Denkvaardigheden. Met behulp van een hulpblad moesten de leerlingen daarna gaan oefenen met het zelf bedenken van HOD vragen bij het thema China. Er werden goede vragen bedacht en tijdens de bespreek ronde kreeg iedereen wat tips om hun vragen concreter te maken. Een aantal leerlingen kon daarna al beginnen met het bedenken van deelvragen bij de HOD vragen.
We sloten de ochtend af met een dankgebed en ruimden daarna met elkaar alle spullen op. Er werd goed samengewerkt bij het opruimen.
Tot volgende week!


 Een lesje Chinees

 Het spel Genius






 Het spel Archipel
Uitleg Hogere Orde Denkvaardigheden





Geen opmerkingen:

Een reactie posten