Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 11 september 2019

Ook deze woensdagochtend gingen alle leerlingen direct aan de slag met de smartgames of met de andere spellen. De schakers kregen hulp van twee andere leerlingen waardoor het eigenlijk een "4 schaak" werd. Tijdens het schaken bedachten de jongens ook nog een paar andere originele manieren om te schaken die later uitgeprobeerd kunnen worden. Er werd zo intensief gespeeld en gewerkt met de spellen dat het eigenlijk jammer was om op te ruimen.
De dagopening ging over het thema "Opschieten": Wat is snel?, Wat is traag?, Alles is relatief.....Er is er altijd wel eentje de eerste! Maar zeker als het allemaal wat stroperig gaat, kun je het gevoel krijgen dat je nu echt moet opschieten. Myra las na het gesprek hierover, het verhaal over koning Saul en de profeet Samuël uit 1 Samuël 13:6-15.
Op het programma stond vandaag de eerste les Chinees. Helaas liet de techniek ons in de steek en kregen we geen geluid bij de presentatie. Dat was erg jammer want de leerlingen hadden er veel zin in. Volgende week neemt de juf haar eigen laptop mee en dan moet het wel lukken.
Vorige week hadden de leerlingen geoefend met het schrijven van een "trouble speech". Vanmorgen hielden we de finale. Dylan, Lin en Zahra deden hun uiterste best om hun publiek te overtuigen. Na een spannende stemmen telling, bleek dat Lin gewonnen had! Alle kinderen in de plusklas hadden bij deze opdracht erg hun best gedaan en dat zag je terug in de resultaten.
Na deze spannende finale gingen we verder met de opdrachten van het circuit:

  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Tectonic
  • Denktank: Bedenk een nieuw speeltoestel voor een speeltuin. Het moet stevig en veilig zijn en er moeten 5 kinderen tegelijk op kunnen. Geef het toestel een naam en maak een gebruiksaanwijzing.
In de pauze werd er fanatiek gevoetbald, gezellig geklets of een ander spel gespeeld.
Deze week starten we met het nieuwe project. Het onderwerp is China. In groepjes van drie gaan de leerlingen zelf een aantal Hogere Orde Denkvragen verzinnen en de antwoorden moeten op een originele en creatieve manier gepresenteerd worden. We keken eerst naar een introductiefilmpje. In een heel hoog tempo kwamen er veel weetjes over China voorbij. Hierna moest er bij elke letter van het alfabet een woord bedacht worden passend bij het onderwerp China. Als laatste gingen de leerlingen een aantal eigen leervragen bedenken. 
We sloten de ochtend af met een evaluatierondje en met een dankgebed. Daarna werd er weer prima opgeruimd. Tot volgende week allemaal!






























Geen opmerkingen:

Een reactie posten