Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 4 september 2019

Vandaag was de eerste plusklas ochtend van het schooljaar 2019/2020.
Ruim op tijd druppelden de leerlingen binnen. Er werd gezellig bijgekletst en alle spullen werden weer netjes klaargezet. Noa en Myrthe werden welkom geheten en direct meegenomen voor een spelletje "Wie ben ik?"
Na een half uur bezig te zijn geweest met de verschillende spellen, startten we met het programma.
Tijdens de dagopening las de juf een gedicht voor over de ideale school. Dit gedicht hoorde bij het eerste thema uit Oase:  "Daar steek je wat van op!"


Vanmorgen gingen we, voordat we aan het circuit begonnen, eerst originele vragen bedenken die je aan een andere leerling wil stellen. Het viel echt nog niet mee om goede en originele vragen te bedenken maar uiteindelijk had iedereen iets bedacht. Tijdens de vragenronde aan elkaar werden moeilijke, mooie, originele en grappige vragen gesteld. In het antwoord moest een deel van de vraag verwerkt worden.
Vervolgens gingen we aan de slag met een nieuwe debatoefening; de trouble speech. We keken naar een filmpje met uitleg en tips. De leerlingen maakten aantekeningen die zij bij de oefening konden gebruiken. Het maken van aantekeningen is een vaardigheid die regelmatig geoefend wordt in de plusklas.
Tijdens het circuit moesten de leerlingen met behulp van een stappenplan een overtuigende trouble speech schrijven.  De circuitopdrachten waren:

  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Puzzelen: Tectonic
  • Brandje blussen; een oefening in het schrijven van een trouble speech
Tussendoor gingen we buiten voetballen, een spelletje doen of gezellig met elkaar kletsen.
Na de pauze vierden we ook de verjaardagen van Dylan en Tessa. De traktaties smaakten prima!
Als laatste gingen de leerlingen in drie groepen hun speech houden. De toehoorders, die overtuigd moesten worden, gaven na de speech tips en tops en een aantal punten. De winnaar van elke groep staat volgende week in de finale ronde. Helaas hadden we daar vandaag geen tijd meer voor.
Met elkaar werden de tafels en stoelen opgeruimd en sloten we de ochtend af met een dankgebed.
    Tot volgende week!

    Woensdag 2 oktober gaan we naar Kinepolis in Dordrecht.

    Image

  

























Geen opmerkingen:

Een reactie posten