Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

donderdag 16 januari 2020

Vanmorgen waren we niet compleet in de plusklas. Dinand was jammer genoeg ziek en Lin kwam wat later vanwege een gebroken vinger. De laptops werden klaar gezet en iedereen zocht een spel uit. Ook vandaag waren de puzzeltjes weer in trek en werd er geschaakt.
De dagopening ging over het thema"Schuilen". We lazen het verhaal "Veilig, maar niet thuis". Mozes was gevlucht en daardoor was hij wel veilig maar voelde zich toch niet thuis. Hij moest steeds weer denken aan de mensen van zijn volk. Zolang zij onderdrukt worden worden, heb ik niet het recht om gelukkig te zijn, vond Mozes. Mozes trouwt en krijgt een zoon. Hij noemt zijn zoon Gersom. 'Dat betekent 'vreemdeling' zegt Mozes, want ik zal altijd een vreemdeling blijven'.
We spraken na het verhaal met elkaar nog over je veilig voelen. Wat doet het met je als je je niet veilig voelt? En wat zorgt er voor dat je je wel veilig voelt?
Hierna waren de opdrachten van het circuit aan de beurt. De leerlingen gingen verder met de mindmap over insecten ( leren leren) en met hun brochure of Zoek het Zelf Uit Kaart. De logikwis was een echte uitdaging voor iedereen. Het viel niet mee om uit de aanwijzingen de juiste conclusies te trekken.  Uiteindelijk lukte het Tessa als enige om de juiste oplossing te vinden. Nauwkeurig lezen, aantekeningen maken en doorzetten waren de vaardigheden die bij deze opdracht hoorden.
Voor de pauze kregen we bezoek van drie oud plusklassers. Ze deden gezellig mee met de verschillende opdrachten en konden nog een paar goede tips geven.
Na de pauze vierden we de verjaardag van Lin. Zij is vrijdag jarig. De cake met slagroom smaakte prima.
Aan het eind van de ochtend werd er aan het project over insecten gewerkt.
Nadat alle tafels opgeruimd waren, sloten we de ochtend af en wensten we elkaar een fijne middag.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten