Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 27 november 2019

Vanmorgen gingen alle leerlingen verder met de smartgames van vorige week. Er werd fanatiek gewerkt. Toch lukte het sommige leerlingen niet om verder te komen en dat kan heel frustrerend zijn. Naar aanleiding hiervan hielden we een gesprek over gevoelens en de daarbij behorende gedachten. Uit de kaartjes met "helpende" gedachten mocht iedereen een kaartje kiezen dat hem of haar zou kunnen helpen bij een lastige opdracht.

Afbeeldingsresultaat voor leerkuil afbeelding
Hierna bespraken we de leerkuil.
Op de afbeelding van de leerkuil kun je zien hoe het voelt als je echt aan het leren bent en welke gedachten je daar bij kunt hebben. We hebben ook gesproken over welk "gereedschap" je kunt gebruiken om door de leerkuil te komen.
Doordat we zo over gevoelens en gedachten hadden gepraat, was de dagopening wat later dan normaal.
Het verhaal van de dagopening was een moderne versie van het verhaal over de barmhartige Samaritaan. 
Na het gebed kon iedereen aan de slag met de opdrachten van het circuit. 
Deze week waren dat een Zoek Het Zelf Uit Kaart en een creatieve schrijfopdracht. Iedere leerling kreeg 3, niet bij elkaar horende woorden waarmee een verhaal geschreven moest worden. Het woordje "niet" mocht niet worden gebruikt in het verhaal. Het verhaal moest zo origineel mogelijk zijn en voorgelezen kunnen worden door een andere leerling. Als er tijd over was, kon er gepuzzeld worden.
Vandaag werd er na de pauze door Judith getrakteerd. Zij was gisteren jarig. De cake met slagroom smaakte weer prima bij iedereen.
Toen de cake op was, moest er nog flink doorgewerkt worden om alle verhalen af te krijgen. 
Het was heel fijn dat het iedereen lukte om het verhaal op tijd af te krijgen. 
Voordat we de verhalen aan elkaar gingen presenteren, hield Reinout zijn presentatie over Napoleon. Zijn Power Point presentatie  zag er goed verzorgd uit en Reinout vertelde er enthousiast bij.
Na deze interessante  presentatie gingen de leerlingen elkaars verhaal voorlezen. Het voorlezen van het verhaal van een andere leerling vond iedereen heel leuk. Maar het was ook spannend om jouw verhaal te horen voorlezen. Wat waren er originele verhalen gemaakt!
Aan het eind van de ochtend was er nog even tijd voor een kort ballondebat. De meeste leerlingen vinden dit een erg leuke oefening.
We sloten de ochtend af met gebed en wensten elkaar een fijne middag.
Volgende week hebben we in de plusklas een alternatief Sinterklaas programma; voor een deel bedacht door de leerlingen en voor een deel bedacht door de juf. Wie het leuk vindt, mag verkleed komen.
Tot volgende week!



creatief schrijven


verjaardag vieren

 Werken aan een presentatie

presenteren




het verhaal van een ander voorlezen














Geen opmerkingen:

Een reactie posten