Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 6 november 2019

Tegen half negen waren alle leerlingen aanwezig. Er werd eerst bijgepraat en al snel was iedereen druk bezig met een spel. Vandaag was het spel Halli Galli populair en werd er fanatiek gespeeld.
Nadat de spellen weer opgeruimd waren, ontstond er een mooie discussie over de onderwijsstaking en over de problemen in het onderwijs. Al snel ging de discussie over thuisonderwijs door ouders of thuisonderwijs via digitale middelen. Tijdens deze discussie werd er weer flink geoefend met de vaardigheden die horen bij discussiëren. Het is mooi om te zien dat de leerlingen veel plezier beleven aan het discussiëren en dat ze steeds beter worden in het geven van goede argumenten.
De dagopening ging vandaag over de dankdag voor gewas en arbeid. Na een kort verhaal bespraken we waar we allemaal dankbaar voor zijn en hoe we dit kunnen tonen.
Vandaag stond de laatste les Chinees op het programma. Voordat we met de nieuwe les startten, herhaalden we, op verzoek van een aantal kinderen, de liedjes nog een keer. In deze lessenserie hebben de leerlingen geleerd om in het Chinees tot 50 te tellen, elkaar te groeten, jezelf voor te stellen, een aantal dieren te benoemen, de verschillende beleefdheidsvormen in de taal, Chinese namen en de Chinese sterrenbeelden.
Hierna kregen de groepjes een half uur de tijd om de laatste hand te leggen aan hun presentatie.
En na de pauze was het tijd om te gaan kijken en luisteren naar de presentaties.
De presentaties waren allemaal heel verschillend. Zo zagen we een toneelstuk waarin de antwoorden op de HOD vragen heel creatief waren verwerkt, een zelf gemaakt filmpje, een Plusklas Jeugdjournaal, een "poppenspel" en een gedicht.  Alle presentaties voldeden aan de vooraf gestelde criteria. Een compliment voor alle groepjes. Volgende week hebben we nog 1 presentatie tegoed.
Deze ochtend was weer omgevlogen en nadat we met elkaar hadden opgeruimd, ging iedereen vrolijk naar huis. Tot volgende week!





 Inloop 
 Chinese les

 pauze
 plannen











 Presenteren Project Chinees






 






























Geen opmerkingen:

Een reactie posten