Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

donderdag 24 mei 2018

Vanmorgen was Robin extra vroeg in de plusklas. Ze wilde er zeker van zijn dat ze een bepaald spel zou kunnen spelen. Tijdens de inloop probeerden Lydia en Ruth een spel uit wat ze nog niet kende; Category, een woordenrace voor creatieve denkers.
Na de inloop was Ruth aan de beurt om het verhaal "Mooie praatjes" uit Oase te lezen. Absalom probeert via mooie praatjes bij de mensen in het gevlei te komen. Hij doet allerlei mooie beloftes die hij helemaal niet waar kan maken. Zo probeert hij aan de macht te komen. We praatten daarna nog verder over beloftes waarmaken en wat er gebeurt als iemand zich niet aan zijn belofte houdt. Beloftes zijn snel gedaan maar als beloftes vaak niet worden nagekomen dan geloof je er niet meer in en verlies je het vertrouwen.
Tijdens het circuit werkten de leerlingen aan twee opdrachten:

  • Zoek het Zelf Uit Kaart
  • Cijferreeksen 
Bij de opdracht cijferreeksen moesten de leerlingen de patronen tussen de cijfers ontdekken en daarna de ontbrekende cijfers invullen. Als vervolg opdracht begonnen de kinderen met het bedenken van een eigen cijferreeks met het niveau moeilijk. De leerlingen lossen daarna elkaars cijferreeksen op en beoordelen ze op niveau.
Na het circuit startten we met een Grote Uitdaging; elk groepje moest 3 identieke portemonnees maken van Duct tape. De portemonnees werden beoordeeld op gelijkvormigheid, stevigheid, handigheid en originaliteit. De portemonnees moesten een vak voor papiergeld en een vak voor muntgeld hebben. Net als bij het miniproject van vorige week moesten de groepjes ook nu weer goed samenwerken door duidelijke afspraken te maken en door de taken efficiënt te verdelen. Ook oefenden ze hun praktische vaardigheden en oefenden ze met het maken van een realistische planning. Dat viel nog niet mee want alles moest ook nog binnen de afgesproken tijd klaar zijn. Aan het eind bekeken we elkaars portemonnees en beoordeelden deze met behulp van de genoemde criteria. Helaas is het niet elk groepje gelukt om 3 ( identieke)  portemonnees af te hebben. Wel hebben alle leerlingen doorzettingsvermogen laten zien. En dat is een compliment waard!
Ook het opruimen ging deze ochtend weer snel. We sloten de ochtend af met gebed.

Let op: Woensdag 30 mei is er geen plusklas i.v.m. de sportdag voor alle scholen in Sliedrecht. Mocht de sportdag niet door gaan vanwege slecht weer, dan is er wel plusklas!!























Geen opmerkingen:

Een reactie posten