Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

donderdag 10 mei 2018

Ruim op tijd kwamen alle leerlingen naar de plusklas. Deze eerste woensdag na de vakantie hadden de leerlingen elkaar veel te vertellen. Na een poosje ging iedereen aan de slag met de spellen.
Quinten was vandaag aan de beurt om het verhaal uit Oase te lezen. Het thema was deze week "dat gebeurt niet elke dag". Het verhaal ging over de roeping van Mozes in de woestijn. Hierna spraken we over bijzondere gebeurtenissen in het leven en hoe je die kunt herdenken of kunt vieren.
Na de dagopening gingen we eerst een aantal breinbrekers oplossen en nabespreken.
Hierna was het tijd om de laatste zaken te regelen voor de presentaties van het project. In dit half uurtje werd heel hard gewerkt want niet elke groep was helemaal klaar. En soms was er wel enige creativiteit nodig om een goede oplossing te bedenken voor een plotseling ontstaan probleem.
Uiteindelijk was elke groep klaar voor de presentaties. Voor een aantal kinderen was dit best spannend!
Elke groep liet hun plattegrond zien, demonstreerde hun attractie en legde in een presentatie uit hoe zij hun pretpark duurzaam hadden gemaakt. Een aantal groepjes had vooral bestaande ideeën gebruikt maar er waren ook groepjes die heel vernieuwende ideeën lieten zien.  Door de vragen die gesteld werden, merkte elke groep direct wat hun sterke punten waren en wat nog beter had gekund.
Na alle presentaties gingen de leerlingen de evaluatie vragen beantwoorden; wat heb je geleerd tijdens dit project?, wat was jouw aandeel?, waar ben je trots op?, wat zou je volgende keer anders doen?
De leerlingen hebben met veel plezier aan het project gewerkt maar kregen ook te maken met tegenslagen. Doorzetten, omgaan met teleurstelling en leren van je fouten zijn vaardigheden die tijdens dit project geoefend werden.
We sloten de ochtend af met gebed. 
Volgende week doen we een "mini project". Vergeten jullie niet om wat lege wc rolletjes, keukenrollen en/of verpakkingen mee te brengen?
Tot volgende week!



 Inloop

laatste zaken regelen van het project






















Geen opmerkingen:

Een reactie posten