Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 15 november 2017

Vanmorgen was Ezra extra vroeg naar de plusklas gekomen. Hij wilde er zeker van zijn dat hij het spel 36 Cubes kon doen. Na Ezra druppelden de andere leerlingen ook binnen. Ze hadden vanmorgen veel te bespreken met elkaar. Er werd druk gekletst over de SlimmerIQuiz van vorige week en over het voorlopige schooladvies van de groep 8 leerlingen.
Nadat de spelletjes opgeruimd waren, las Menno het verhaal uit Oase voor. Deze keer ging het over bouwstenen. Rachab was de enige die de val van Jericho had overleefd doordat zij de mannen van Jozua had geholpen. Haar oude leven is afgelopen maar ze vindt een nieuwe plek, nieuwe mensen die van haar houden en met wie ze verder kan leven. Rachab is een bouwsteen in het verhaal van God.
Na de dagopening gingen  we het met elkaar hebben over het Voortgezet Onderwijs.  De overstap naar het VO is een belangrijke en vaak spannende stap.
De juf legde aan de kinderen uit hoe het VO is opgebouwd; welke verschillende soorten onderwijs zijn er, welke scholen bieden dat in de omgeving aan, welke extra's kun je op verschillende scholen kiezen en naar welke vervolgstudie kun je na het VO? Ook het belang van het bezoeken van open dagen en meeloop middagen kwam aan de orde.
Hierna gingen we aan de slag met de onderdelen van het circuit.

  • leren leren: markeren met inhoudsvragen ( tekst over de Watersnoodramp)
  • zoekopdracht als voorbereiding op het bezoek aan Bakker Sliedrecht: energie/ brandstof besparende methodes voor grote schepen
  • rekenpuzzel. 
Na 2 onderdelen gingen we eerst fijn buiten spelen en daarna de verjaardag van Jochem vieren. Jochem was afgelopen zondag jarig. De traktatie smaakte ook nu weer prima.
Ondertussen had Menno de beamer klaargezet en konden we verdergaan met het project Natuurgeweld. We keken naar een filmpje over vulkanen.
Vandaag moesten de groepjes hun Hogere Orde Denkvraag kiezen en daarbij een aantal deelvragen bedenken. Vooral het bedenken van goede deelvragen kostte veel denkwerk. Wat moet je eerst weten voordat je aan de slag kunt met de Hogere Orde Denkvraag. Aan het eind van de ochtend had elke groep in ieder geval minstens drie deelvragen bedacht.
Het opruimen van de tafels verliep ook nu weer soepel. Hierna hadden we nog even tijd om te bespreken wat de leerlingen vandaag hadden geleerd. De meeste leerlingen gaven aan het meeste te hebben geleerd over het VO en van de opdracht markeren met inhoudsvragen. Na het gebed ging iedereen weer vrolijk naar huis. Tot volgende week!  Dan gaan we op bezoek bij Bakker Sliedrecht.

 




























Geen opmerkingen:

Een reactie posten