Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 7 juni 2017


Vandaag begonnen de leerlingen met een trainingskaart voor effectieve   leerstrategieën.
Aan de hand van enkele vragen gingen de leerlingen in gesprek over hun ervaringen met samenwerken. Een mooie manier om bewustzijn te vergroten en te leren van elkaar. 
Tijdens de dagopenening las Roos een verhaal uit "Je bent een parel in Gods hand" over de beloften die God ons geeft. We dachten verder na over de tekst uit Hebreeën 13: 5 "Nooit zal ik u afvallen, nooit zal ik u verlaten". Na het gebed gingen we verder met de verschillende onderdelen van het circuit.
Het circuit stond in het teken van plannen en de studievaardigheid woordjes leren met flitskaarten.
De leerlingen moesten zelf plannen wanneer ze aan een opdracht gingen werken en hoelang. Voor 11.00 uur  moesten alle leeringen ook de toets over de Poolse woordjes gemaakt hebben. In de plusklas worden geen toetsen gemaakt maar deze "toets" wordt gebruikt als middel voor de leerlingen om te kijken of ze voldoende tijd ingepland hebben om de woordjes te leren en om te kijken of hun aanpak goed is geweest. 
Onderdelen van het circuit:
  • plannen
  • Poolse woordjes leren met flitskaarten
  • puzzel of rekenpuzzel
  • Zoek het Zelf Uit Kaart
  • Toets
Jammergenoeg konden we tussendoor niet naar buiten vanwege het slechte weer. Gelukkig was de binnen pauze ook heel gezellig!
Na de pauze hebben we besproken hoe het plannen en het leren van de woorden is gegaan. Er werden goede tips gegeven bijvoorbeeld om ezelsbruggetjes te gebruiken. Sommige leerlingen waren teleurgesteld omdat ze minder woorden goed hadden dan gehoopt. Ook omgaan met teleurstelling hoort bij het leerproces in de plusklas. Wat leer je hiervan? Wat ga je volgende keer anders doen? Hoe kun je met behulp van positieve gedachten toch een een goed gevoel krijgen?
Na deze evaluatie was het tijd om aan het project te gaan werken. Verschillende  leerlingen hadden thuis voorbereidend werk gedaan. Alle groepen gingen snel aan de slag en werkten enthousiast aan de verschillende opdrachten. 
Op verzoek van Shanon sloten we de ochtend af met een spelletje Show It.
Vrijdagmiddag is de laatste techniek middag op De Lage Waard. We gaan een spannende wedstrijd houden met de zelfgemaakte boten. De winnaars mogen meegaan doen met de Scholenwedstrijd.


trainingskaart leerstrategieën.





Poolse woordjes leren met flitskaarten






 toets maken
 puzzelen
 werken aan het project



 logboek van het project bijhouden
 een Venn diagram maken 
Show it

Geen opmerkingen:

Een reactie posten