Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 3 september 2014

Woensdag 3 september 2014

Vanmorgen weer de eerste plusklasmorgen na een lekker lange zomervakantie. Vanaf 8.15 uur stroomden de eerste leerlingen binnen. Ze begonnen meteen met spelletjes en andere uitdagingen alsof ze niet weggeweest waren. Rond 8.30 uur bleken we drie leerlingen te missen. Na contact met de betreffende school bleek dat de juf van de klas er geen erg in had gehad en dat de leerlingen het blijkbaar ook vergeten waren dat ze op woensdag in het Rehobothgebouw verwacht worden.
Na de inloop hebben we de dag geopend met een stukje uit Oase. Hierin wordt Jeremia door God uitgekozen om profeet te zijn. Jeremia ziet dat helemaal niet zitten, omdat hij dan ook vervelende boodschappen van God moet doorgeven. Helaas kan hij weinig beginnen tegen de plannen van God.
De drie onderdelen van vandaag bestonden uit:
 - Zoek het Zelf Uit Kaart

 - Logikwis


- Bedenk met je groep spelregels bij het Duitse spel "Einfag Genial".

Vooral het laatste onderdeel zorgde voor de nodige hoofdbrekers. Kloppen de regels die bedacht zijn, of krijg je door deze regel te gebruiken nooit een winnaar? Goed overleggen en uitproberen waren twee tactieken om hier achter te komen.
Tussendoor zijn we lekker naar buiten geweest.

 Er werd gevoetbald

en moppen verteld.

Na het laatste onderdeel hebben we samen naar het spel en de bedachte regels gekeken. Tot slot kwamen we op regels die nog het dichtst bij de officiële regels lagen.
Als laatste zijn er voorbereidingen getroffen voor ons nieuwe project. Zeer waarschijnlijk komt er volgende week een echte uitvinder op bezoek. Met elkaar hebben we vragen bedacht die we hem willen gaan stellen.
Ook hebben we tussen alle bedrijven door veel met elkaar gekletst over vakantie, maar ook over de ziekte ALS, over ervaringen in de plusklas, enz.

Volgende week hoop ik iedereen weer te ontmoeten. Iedereen een fijne week gewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten