Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 17 september 2014

woensdag 17 september 2014

Vandaag misten we Sterre. Bij de inloop ging het er weer lekker fanatiek aan toe. Het spel Genius werd gespeeld, evenals Set en Boggle. Ook gingen een aantal leerlingen aan de slag met Spectro.Een aantal leerlingen kiest liever een spelletje wat ze individueel kunnen doen.





Na deze spellen hebben we het met elkaar gehad over het nut van deze spellen in de plusklas. De leerlingen gaven aan dat ze in hun eigen klas de uitdaging missen. Hier moeten ze echt knokken om een spel te winnen. Natuurlijk is dit meteen weer gekoppeld aan het voortgezet onderwijs. Daar komen ze ook in de klas met allemaal leerlingen die meer aankunnen en is de leerstof aangepast aan hun niveau.
De dagopening vond door al dit geklets wat later plaats, maar dat maakt allemaal niets uit. Vandaag gingen we verder over het thema "Heftig". Jeremia ziet het helemaal niet meer zitten. Het gaat slecht met het volk van God en hij krijgt de schuld. Hij beklaagt zich bij God en zegt dat hij nog liever dood is dan op deze manier door te gaan. God brengt hem op andere gedachten. Hij is de spreekbuis van God en God zal hem beschermen.
N.a.v. de dagopening kwamen we meteen weer bij een onderdeel wat alles te maken heeft met leren leren. Naast het leren op zich is het ook heel belangrijk dat je leert om door te zetten. Vorige week gooiden een aantal leerlingen het bijltje er al snel bij neer, toen ze merkten dat de tekst waarover ze vragen moesten verzinnen erg moeilijk was. Eén van de belangrijkste dingen die je dan moet leren is doorzetten. Vandaar dat ze vandaag weer verder moesten met het verzinnen van vragen. Daarnaast was er natuurlijk de zoek het zelf uit kaart en de puzzel (trinairo).






Tussendoor zijn we nog lekker buiten wezen spelen.




We zijn verder gegaan met ons project over uitvinden.
De opdracht voor vandaag was:
- bedenk en beschrijf jullie uitvinding
- maak een schets
- presenteer het aan de overige leerlingen

Het doel van het presenteren was dat anderen op- en aanmerkingen konden maken, waardoor ze de volgende keer hun ontwerp verder kunnen uitwerken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten