Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 10 september 2014

woensdag 10 september 2014

Ook vanmorgen kwamen er weer achttien enthousiaste leerlingen naar de plusklas. Bij binnenkomst (vanaf 8.10 uur) zochten zij meteen spellen en medeleerlingen op om de dag op een ontspannen manier te beginnen en elkaar uit te dagen.




Na deze inloop was het tijd voor de dagopening. Het thema is "heftig!" Vorige week hoorden we al dat Jeremia het helemaal niet zag zitten om de profeet van God te worden. Als profeet moet je namelijk de boodschap van God doorgeven en in zijn tijd was dat niet altijd even leuk. Vandaag hoorden we hoe hij namens God tekeer ging tegen de mensen. Zij hadden God verlaten en gingen beelden en afgoden aanbidden. Aan Jeremia de taak om te vertellen hoe God over zijn volk dacht. En dat ging er zeker niet zachtzinnig aan toe. We hebben nog even nagepraat en met elkaar gebeden.

Daarna was het tijd voor de drie onderdelen van deze morgen.
- de Zoek het Zelf Uit Kaart
- als puzzel vandaag een binairo
- Leren leren: Bedenk leervragen bij een tekst uit het boekje leren leren. Vooral dit laatste vonden veel leerlingen lastig.



Na de pauze kregen wij bezoek van meneer Ton. Hij heeft een aantal uitvindingen gedaan en kwam ons hierover vertellen. De leerlingen hadden vorige week al vragen bedacht. Pratende weg kwamen we heel veel te weten en kregen we ook heel veel tips. Zo was het belangrijkste advies om, als je iets nieuws ontdekt hebt, dit niet meteen wereldkundig te maken. De kans dat anderen je idee stelen en ermee vandoor gaan is dan heel erg groot. Ook vertelde hij dat je goed moet kijken waar mensen behoefte aan hebben of wat ervoor kan zorgen dat het leven veiliger of leuker wordt. Als ze zoiets bedenkt, is de kans dat het slaagt groter. Zo heeft hij zelf een systeem bedacht dat een waarschuwingssignaal afgeeft als iemand onwel wordt of in het water valt. Hiermee zijn al mensenlevens gered. Dat is zijn grote drijfveer.

Tot slot mochten de leerlingen in drietallen zelf iets gaan bedenken. Dat viel nog niet mee.
Wat de ideeën zijn gaan we hier natuurlijk nog niet verklappen. Als er iets heel goeds tussen zit, hoort u hier later mee van.

Tot slot de uitsmijter van deze week:

Zo zit je nooit om een potlood verlegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten