Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 2 september 2020

Vanmorgen begon de plusklas weer. Voor de meeste leerlingen weer vertrouwd maar voor 1 leerling was het een beetje spannend. Myrthe de Lange heeft de plaats ingenomen van Anniek.

Na de gebruikelijke inloop, waarin natuurlijk eerst uitgebreid bijgekletst moest worden, was het tijd voor de dagopening. Vandaag ging het stukje uit Oase over Mozes, die de opdracht van God krijgt om zijn volk  te bevrijden uit Egypte. Mozes protesteert omdat hij denkt dat hij dat niet kan. Maar God zegt: "Ik zal bij je zijn. Doe het, je kunt het".  De titel van het verhaal was "Je kunt meer dan je denkt". Dit thema komt regelmatig terug in de plusklas. Inzetten, durven en doorzetten zijn vaardigheden die veel geoefend worden tijdens de opdrachten in de plusklas.

Na het verhaal hielden we een kort rondje over de verwachtingen voor dit jaar in de plusklas. De leerlingen verwachten een gezellig jaar waarin iedereen, met plezier op woensdag naar de plusklas komt, leuke uitdagende opdrachten die vooral niet lijken op gewone schoolse taken en uitdagende opdrachten waarbij je creatief moet denken. 

Hierna begonnen we met het circuit. Deze keer 2 opdrachten:

- Zoek Het Zelf Uit Kaart

- Teken een plattegrond en een vooraanzicht van een zelfbedachte moderne school. (oefenen ruimtelijk inzicht, tekenen op schaal, creatief denken)

Na twee rondes was het tijd voor een welverdiende pauze en voor het vieren van de verjaardag van Dylan. De traktatie smaakte heerlijk en iedereen kon daarna verder met de derde ronde. 

Hierna stond er een Grote Uitdaging op het programma. De leerlingen moesten een zo goed mogelijk  vliegtuig vouwen. Om de beurt mochten ze hun vliegtuig laten vliegen. We zagen dat er een aantal "storingen" waren. In tweetallen maakten de leerlingen een verbeterde versie van hun vliegtuig en gingen aan de slag met het storing formulier. Bij de verschillende storingen moesten ze ontdekken wat de oorzaak was en hoe het opgelost kon worden. Er werd met veel plezier gewerkt.

Voordat we het wisten was het half een en was de eerste plusklas ochtend van dit schooljaar voorbij.

Tot volgende week! 

9 september Plusklas Feest!!!!














                                                    



























Geen opmerkingen:

Een reactie posten