Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

donderdag 9 mei 2019

Na twee weken vakantie kwamen alle leerlingen weer naar de plusklas. Tijdens de inloop werd er eerst gezellig bijgepraat en daarna koos iedereen een denkspel. Een aantal jongens speelde het spel Show it. Het is mooi om te zien hoe de leerlingen uitgedaagd worden door de spellen maar ook hoe ze elkaar uitdagen.
De dagopening ging vandaag over het thema "Dat gebeurt niet elke dag". Bij dit thema staan we stil bij bijzondere gebeurtenissen. We lazen het verhaal "Een roeping" waarin Mozes een opdracht van God krijgt. Mozes had geen zin in de opdracht en geloofde ook niet dat hij er geschikt voor was. Toch voelde hij dat hij het gewoon moest doen. Het Goddelijke vuur zette hem persoonlijk in beweging. Na dit stukje uit Oase lazen we een gebed. In dit gebed werd ook stilgestaan bij vertrouwen hebben en doorzetten.
Vervolgens kregen de leerlingen uitleg over het programma van deze ochtend.
De leerlingen kregen 30 minuten de tijd om een poster te maken bij hun bordspel en om de laatste dingen van hun spel af te ronden. Een aantal tweetallen bleek niet alles af te krijgen. Soms had dit te maken met een verkeerde planning of een te ambitieus plan maar ook aan het niet houden aan gemaakte afspraken. Dit zijn belangrijke leermomenten voor de kinderen. Met elkaar kijken we hoe het komt, hoe ze het op kunnen lossen en wat ze een volgende keer anders kunnen doen. Voor een aantal plusklassers is dit de eerste keer dat ze een opdracht op school niet af krijgen en dat ze er thuis nog aan moesten werken.
Na dit half uur mochten alle tweetallen hun bordspel presenteren. Wat een leuke en originele bordspellen zijn er gemaakt! Iedereen had direct zin om de spellen uit te proberen. En dat gingen we ook doen. Deze ochtend was er tijd om 3 spellen te proberen. Volgende week gaan we er mee verder.
Aan het eind van de ochtend keken we naar een filmpje over een ballondebat. Komende week kunnen de leerlingen al vast nadenken over welke persoon zij in het ballondebat willen zijn en welke goede argumenten ze zouden kunnen gebruiken.
We kijken weer terug op een geslaagde plusklas ochtend. Tot volgende week!

Inloop

 De tweetallen presenteren hun bordspel.
Het play mobil spel
 Het Tutti Frutti spel



 "Pest" doolhof


 Animal Sports
 Jungle Explorer
 Dieren elementen


 Wilde dieren
 De wereld rond

















Heel veel plezier tijdens het spelen van de spellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten