Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

donderdag 10 januari 2019

Op deze eerste plusklas ochtend in 2019 waren alle leerlingen weer aanwezig. De laptops werden klaargezet, de spellen uit de kast gehaald en ondertussen werd er flink bijgepraat want na de vakantie hadden de leerlingen elkaar veel te vertellen.
De dagopening ging vandaag over kansen en mogelijkheden. Er ligt een nieuw jaar met nieuwe kansen voor ons. Een jaar waarin elke dag op ons wacht om gevuld te worden. Maken we er wat van? Pakken we de kansen? Amy las het verhaal over de jonge koning Salomo. Salomo heeft een droom waarin God tegen hem zegt: "Vraag wat je wilt en ik zal het je geven". Wat een kans. Maar wat zeg je dan? Ik wil veel geld of ik wil een lang en gelukkig leven? Nee, Salomo vraagt om een opmerkzame geest zodat hij zou kunnen zien wat goed is en wat niet. Een wijs antwoord. In die droom zegt God dat Salomo nog wijzer zal worden. Hij zal zo goed weten wat goed is en wat verkeerd, dat iedereen tegen hem opkijkt. Het blijft niet bij een droom. Salomo wordt inderdaad beroemd om zijn wijsheid.
Na de dagopening ging iedereen aan de slag met de opdrachten van het circuit:

  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Futoshiki puzzel
  • Evaluatieblad
Tussendoor werd er in de pauze weer sportief gevoetbald. Voordat we aan de laatste ronde van het circuit begonnen, vierden we de verjaardag van Amy. Zij is in de kerstvakantie 11 jaar geworden. 
De traktatie viel goed in de smaak.
Vandaag zijn we gestart met een nieuw project. Voor de leerlingen uit groep 8 is dit het laatste project in de plusklas. Na de voorjaarsvakantie stromen zij uit. Voor sommige leerlingen was dit wel even schrikken. Ter introductie keken we naar een filmpje. Hierin werd kort uitgelegd wat de kenmerken van een wereldstad zijn. Het onderwerp van het nieuwe project is "Wereldsteden in Europa". 
Nadat de leerlingen alle informatie over het project en de daarbij behorende opdrachten hadden gelezen, gingen we drie wereldsteden kiezen. Het zijn uiteindelijk Londen, Rome en Parijs geworden.
Daarna maakten de leerlingen zelf drie groepen. Dat verliep heel goed en iedereen was tevreden over de groepsindeling. Toen was er nog voldoende tijd om aan de opdrachten te beginnen. Het project heeft 8 opdrachten die uitgewerkt moeten worden. Het maken van een goede planning, een duidelijke taakverdeling  en goede afspraken zijn  bij dit project heel belangrijk. Ook zal de beschikbare tijd efficiënt moeten worden gebruikt om er voor te zorgen dat alle opdrachten op tijd af zijn. Ook hebben we vooraf duidelijk afgesproken waar de opdrachten aan moeten voldoen.
Tijdens de high tea op 20 februari zullen de groepen hun project presenteren.
Alle kinderen begonnen met veel enthousiasme aan het project en er werden al goede afspraken gemaakt. 
We sloten de ochtend af met gebed en kijken terug op een fijne plusklas ochtend.


Denkspellen

 Evaluatie blad


verjaardag vieren



 groepsindeling: iedereen is tevreden!

 De eerste werkbespreking

woordspin en lijst van bezienswaardigheden van de gekozen stad 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten