Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 30 januari 2019

Na ons leuke uitstapje van vorige week, was het vandaag weer tijd voor een "gewone" plusklas ochtend. De denkspelletjes werden uit de kast gehaald en ook de schaakborden stonden al snel weer klaar. Twee leerlingen gingen verder met de schaakpartij van vorige week. De juf had een foto van het schaakbord gemaakt waardoor de leerlingen verder konden gaan waar ze vorige week waren gebleven. 
De dagopening ging deze keer over koningin Ester. Koningin Ester moet een moeilijke beslissing nemen . Ze begint met het maken van een lijstje. Lijstjes maken is altijd goed als je niet weet wat je moet beslissen. Je weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af en onder aan de streep zie je precies wat de uitkomst moet zijn. Voor koningin Ester staat er heel wat op het spel. Het lijstje ziet er niet goed uit. Maar haar beslissing staat vast. De hoop op leven wint het van de angst.
Na het verhaal spraken we met elkaar over hoe je belangrijke keuzes maakt. Vooral voor de groep 8 leerlingen een actueel onderwerp want zij moeten de komende periode een VO school kiezen.  
Hierna ging iedereen aan de slag met de opdrachten van het circuit. Voor deze opdrachten hebben de kinderen dit keer twee plusklas ochtenden de tijd.
  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • drie nieuwe bordspellen ontdekken en spelen/ Ein-o-science: Duik in de wereld van beeld en zicht
  • Creatieve denkopdracht: bedenk de perfecte afstandsbediening en beschrijf hoe jouw dag er uit zou zien als je deze afstandsbediening gebruikt.
Tussendoor gingen we buiten voetballen of lekker kletsen.
Vandaag waren er twee leerlingen aan de beurt voor hun presentatie. 
Robin hield haar presentatie over de Waddeneilanden en Eva-Sophie hield haar presentatie over zalmen. Ook deze keer werden er goede tips en tops gegeven. Het is iedere keer weer mooi om te zien hoe de leerlingen van en met elkaar leren. 
Fedde en Robin hadden de Energizer voor deze ochtend uitgezocht. Deze keer een spel waarbij je met de hele groep een opdracht uit moet voeren zonder dat je er met elkaar over mag praten. De kinderen kregen b.v. de opdracht om binnen een minuut alle stoelen in een A vorm te zetten. En dat bleek best lastig te zijn met zestien leerlingen.
De laatste drie kwartier was er tijd om aan het project te werken. Aan het eind van de ochtend ruimden we met elkaar de zaal op en was het al weer tijd om naar huis te gaan.
 Inloop


 Ein-O- Science: Beeld en zicht
Kolonisten van De Lage Landen


Wereldstedenspel


Genius



  "Maak met de stoelen een pijl naar boven en een pijl naar beneden"
 Presenteren




Werken aan het project "wereldsteden in Europa"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten