Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 28 maart 2018

Ook deze ochtend begonnen de leerlingen met de leerspelletjes. Deze keer kozen veel kinderen er voor om samen of in een groepje een spel te spelen. Er werd fanatiek gespeeld met het spel Set en Halli Galli. Tim loste deze keer een paar kaarten op van Rush Hour.
Het verhaal uit Oase werd vanmorgen gelezen door Job. Het verhaal ging over Jezus die al lang weet dat het niet goed zal aflopen. Hoe kan hij hier door heen komen? Wie kan hem helpen? Moet hij het echt helemaal alleen doen? Hij kijkt naar zijn vrienden die in slaap zijn gevallen. Dan bidt hij tot God. Door het bidden, krijgt hij kracht en nieuwe moed. Jezus is er klaar voor.
Voordat we aan de opdrachten van het circuit begonnen, keken we eerst nog naar een instructie filmpje over mindmappen.  Het maken van een mindmap is een effectieve manier om lange teksten samen te vatten.
De tweedejaars leerlingen  moesten in plaats van de mindmap zelf een woordzoeker bedenken met woorden die te maken hadden met de werking van de hersenen en het geheugen.
Hierna kon iedereen aan de slag met de opdrachten:

  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Mindmap maken van  de tekst over hersenen en de werking van het geheugen ( uit het werkboek Leren leren)
  • Cirkel Sudoku
Na twee rondes gingen we eerst naar buiten. Helaas was de voetbal lek en kon er daardoor niet echt fijn gevoetbald worden.
Vandaag vierde David zijn verjaardag in de plusklas. Gisteren is hij 11 jaar geworden. Gefeliciteerd David. 
Jochem en Quinten hielden na het circuit hun presentatie. Quinten had een goede Power Point gemaakt over panda's. Vooral de filmpjes waren erg grappig. Jochem had het onderwerp Koning Willem 1 gekozen. Ook Jochem hield een goede presentatie waarin ook nog een aantal moppen waren verwerkt. Tijdens het presenteren moesten alle leerlingen voor Jochem en Quinten een tip en een top opschrijven op post its. 
Hierna was Siebe aan de beurt om een presentatie te houden over de Rabo Innovatiedag. Afgelopen vrijdag was Siebe samen met de juf mee geweest met een groep ondernemers naar een aantal innovatieve bedrijven in Delft en Rotterdam. Deze dag was georganiseerd door de Rabobank.
Siebe vertelde van elke bedrijf wat zij hadden bedacht. Er waren erg interessante producten b.v. een slaaprobot, een autonome, zelf varende boot die steeds slimmer kon worden door simulaties, een robot rollator, een vliegende auto en een chip die zich zelf op kan laden en constant bepaalde informatie kan delen.
Omdat deze drie presentaties wat langer duurden dan gebruikelijk, bleef er niet zo veel tijd over om aan het project te werken. De leerlingen krijgen daarom een week langer de tijd voor het project.
We sloten de ochtend af met een dankgebed.
Tot volgende week!































Geen opmerkingen:

Een reactie posten