Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 14 maart 2018

Om kwart over acht kwamen de eerste plusklasleerlingen al binnen. De spullen werden uit de kast gehaald en klaar gezet. Al snel waren alle leerlingen bezig met de spellen. Vandaag deden een aantal kinderen de Vriendenquiz. Hierbij moesten de kinderen m.b.v. een dobbelsteen en vraagkaartjes antwoord geven op vragen over uiteenlopende onderwerpen. Andere leerlingen probeerden een nieuw spel uit. Alleen of met een maatje ontdekken hoe het spel werkt, kost best doorzettingsvermogen want bij sommige spellen is er alleen een Engelstalige handleiding. Gelukkig gaven de 2e jaars leerlingen goede tips.
Robin mocht het verhaal uit Oase lezen. Het verhaal ging over een boekverbranding. De koning was niet blij met de boekrol die geschreven was door Jeremia. Hij gaf daarom de opdracht om de boekrol te verbranden. De koning deed wat veel heersers na hem ook zullen doen met boeken die hen niet bevallen. Boeken die te kritisch zijn, of met een andere mening dan die van henzelf.
Na het gebed keken we naar een filmpje waarin uitgelegd werd hoe er nieuwe verbindingen in je hersenen ontstaan. Door nieuwe, moeilijke dingen te doen, waar je in het begin veel moeite voor moet doen en door het maken van fouten, ontstaan er nieuwe verbindingen in je hersenen. Je bent dan aan het leren. Door het vaker te doen, te oefenen, worden de verbindingen steeds sterker. Tijdens het kijken en luisteren naar het filmpje moesten de leerlingen aantekeningen maken. Deze aantekeningen hebben de leerlingen weer nodig bij een andere opdracht. Het oefenen in het maken van goede aantekeningen is een voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs.
Hierna was het tijd voor het circuit.
De opdrachten waren:

  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Binairo afmaken/ Rekenpuzzel
  • Mindmap over jezelf; verwerk erin wat je graag wil leren en waar je beter in wil worden.
Het oplossen van de rekenpuzzel kostte veel moeite. Uiteindelijk hadden negen leerlingen de goede oplossing gevonden.
Tussendoor gingen we buiten verstoppertje spelen en voetballen. Er werd erg fijn samengespeeld. De leerlingen zij al aardig aan elkaar gewend. Tijdens het eten en drinken hebben we nog een aantal goede raadsels met elkaar opgelost.
Alle leerlingen waren erg nieuwsgierig naar het onderwerp van het project. Ter introductie keken we naar een filmpje over duurzaamheid. Daarna moesten de kinderen in viertallen bij elke letter van het alfabet een woord opschrijven wat past bij het thema duurzaamheid.
De opdracht die bij het project hoort is: Bedenk een duurzaam innovatief  pretpark. Maak een plattegrond van jullie pretpark, een maquette van jullie beste attractie en bedenk een creatieve manier om jullie duurzame pretpark te presenteren. Hierna mochten de groepjes nog korte tijd brainstormen. Al veel te snel was het tijd om op te ruimen. Nadat alles was opgeruimd, sloten we de ochtend af met een dankgebed.  Tot volgende week allemaal.






 Smart games
 aantekeningen maken
 Mindmap
 Mindmap en Binairo maken





 woorden opschrijven over duurzaamheid




 Brainstormen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten