Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 7 februari 2018

Vanmorgen was de plusklas weer compleet. Alle leerlingen waren al snel druk bezig met schaken, het spel "Wie ben ik?" of een ander denkspel.
Na de inloop gingen we verder met de dagopening. Deze keer was het thema: "Ik zit klem". De verhalen bij dit thema gaan over te ver gaan, niet meer terug kunnen, op tijd stoppen en keuzes maken. Sophies las het verhaal over koning Salomo. Koning Salomo krijgt te maken met twee vrouwen die in het zelfde huis wonen en allebei een baby hebben gekregen. Het ene kind is gestorven. Allebei de vrouwen zeggen de moeder van de levende baby te zijn.  Salomo moet nu beslissen wie de moeder is. Koning Salomo besluit om beide vrouwen een helft van het kind te geven. Als hij het zwaard pakt, zegt een van de vrouwen: "Koning stop, geef het kind maar aan haar. Laat het kind leven al is het niet met mij". Salomo legt het zwaard neer en zegt; "Nu weet ik wie de moeder is".
Na het verhaal hebben we nog gesproken  over keuzes maken; hoe doe je dat?  De leerlingen bedachten adviezen voor iemand die niet kan kiezen.  Ook hebben we het gehad over de keuzes waar de leerlingen nu mee te maken hebben zoals bijvoorbeeld de keuze voor een VO school.
Hierna hebben we afspraken gemaakt over de laatste plusklas ochtend voor de groep 8 leerlingen. Op 21 februari nemen de groep achters afscheid in de plusklas. Dit doen we zoals gebruikelijk met een gezellige  high tea. Alle ouders zijn vanaf half 11 van harte welkom. Alle leerlingen brengen die ochtend iets mee voor de high tea.
Na al het gepraat was het tijd voor de onderdelen van het circuit:

  • deel 3 van de mindmap over het menselijk lichaam
  • werken aan een Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • werken in het Bloomboek.
Tussen door gingen we lekker buiten spelen.
Na het circuit hielden David en Sara hun presentatie. Sara hield haar presentatie over De Kronieken van Narnia en David hield zijn presentatie over planeten. Beiden hadden een goede presentatie.
Aan het eind van de ochtend kregen de leerlingen tijd om de workshops voor 14 februari uit te proberen. Er werd goed geoefend en alle groepjes zijn klaar voor volgende week.
Met elkaar waren ook vandaag de tafels en stoelen weer snel opgeruimd. We sloten de ochtend af met gebed.
De afgelopen vier vrijdagen gingen de leerlingen van de plusklas naar De Lage Waard voor technieklessen. De leerlingen moesten in groepjes een kettingreactie maken. Hieronder volgen een aantal foto's van de resultaten.
 spel: Wie ben ik?
 evaluatie uitwerken in een PP


 werken in het Bloomboek
 mindmap over 3 hoofdtukken uit het boek över het menselijk lichaam

 presentatie Sara
 presentatie David
 
 workshop slijm maken oefenen
 workshop handletteren oefenen
 workshop vlechten
 Kettingreactie maken op De Lage Waard.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten