Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 31 januari 2018

Deze ochtend stonden er geen spelletjes klaar voor de inloop maar lagen er een aantal verwonderingskaartjes klaar. In tweetallen gingen de leerlingen aan de slag met de vraag op het kaartje. De vragen op de verwonderingskaartjes zijn hogere orde denkvragen.  Na afloop plakten de kinderen hun antwoorden op de muur zodat alle leerlingen de antwoorden konden bekijken.
Terwijl de kinderen nog druk bezig waren met de verwonderingsvragen, kwamen een aantal leden van de Lions uit Alblasserdam binnen. Zij kwamen vandaag een gastles verzorgen over recht.
Nadat de bedoeling van de ochtend was uitgelegd en de belangrijkste wetten uit het wetboek van strafrecht nog een keer waren besproken, gingen we een echte rechtzaak naspelen.
De eerste zaak ging over een een verdachte die op een andere automobilist botst waarbij de automobilist geen autogordel droeg en kwam te overlijden. Sara en Quinten mochten bijrechter zijn. Zij kregen ook een echte toga aan.  Aan het eind moesten alle leerlingen in groepjes overleggen met behulp van de wetteksten welke straf zij zouden geven. Daarna deed de rechter uitspraak.
De tweede zaak ging over brandstichting in een schuur waarbij de verdachte alleen de ladder  vasthield.  Sophie mocht hulp officier van justitie zijn, Britt en Ruth mochten bij rechters zijn  en Menno was hulp advokaat. Aan het eind mochten alle leerlingen aangeven welke straf zij zouden geven en op grond waarvan. Bijna alle groepjes hadden een andere mening en ook de mening van de rechter was anders.
Tussendoor hebben we nog even buiten gevoetbald en verstoppertje gespeeld. De ochtend vloog om. Voor we er erg in hadden was het tijd om op te ruimen.  We sloten de ochtend af met een dankgebed.
Volgende week gaan we de workshops oefenen. Denk er aan:  vrijdag is de laatste dag om de workshop strookjes in te leveren.
Tot vrijdag op DLW.





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten