Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 27 september 2017

Tijdens de inloop vermaakten alle leerlingen zich prima met de aanwezige spellen. Nina en Shanon blijven proberen om het spel Cubes op te lossen. Ze komen steeds een stukje verder.
Shanon was vanmorgen aan de beurt om het verhaal uit Oase te lezen. Het thema was nu : "Er tegen in". Vastberaden nee zeggen. Kun je dat? Ga je gemakkelijk in tegen de gangbare mening, tegen de regels, tegen alles wat moet? Of pas je je liever aan? En vastberaden nee zeggen of je mening geven hoe doe je dat dan?  Het verhaal ging over Daniël en drie van zijn vrienden. Zij waren uitverkoren om in het paleis van koning Nebukadnessar te komen wonen. Eerst moesten ze de gewoonten en gebruiken van het paleis leren kennen. En ze moesten eten wat de pot schaft. Maar ze zijn alle vier Joods. Daardoor ontstond er meteen een probleem. Ze moesten zich vanwege hun geloof aan strenge wetten houden; geen varkensvlees eten bijvoorbeeld en geen melkproducten en vlees door elkaar. Daniël en zijn vrienden kwamen  op voor hun eigen regels en zeiden  nee tegen het eten van het paleis.
Na de dagopening keken we naar een filmpje waarin werd uitgelegd hoe je animaties kunt verwerken in je Power Point.
Het circuit bestond vandaag uit de volgende onderdelen:

  • afmaken van de creatieve en leuke manier om de Griekse Goden te leren. Jouw eigen methode gebruiken om de Griekse Goden te leren.
  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Breinbreker: plaatsen van hoogspanningsmasten
Tijdens het buitenspelen kregen alle leerlingen voldoende beweging. Er werd weer verstoppertje gespeeld maar deze keer werden er ook andere spelletjes gedaan.
Na de pauze hield Lisa haar presentatie over zonne- energie. Alle leerlingen luisterden heel aandachtig omdat ze veel nieuwe dingen hoorden.
Alle leerlingen hadden op hun eigen manier de Griekse Goden geleerd. Door het maken van een "toets" gingen we bekijken of hun manier van leren heeft gewerkt.
Ook hebben we nog gekeken wie de goedkoopste manier had gevonden om de hoogspanningsmasten tussen punt A en B te plaatsen.
Aan het eind van de ochtend werkten we nog een tijdje aan het project. We sloten de ochtend af met gebed. 
Voor Lydia, Sara en Shanon was de plusklas nog niet afgelopen. Zij gingen vanmiddag samen met de vader van Lydia en de juf op bezoek bij het restaurant De Ertenpeller in Papendrecht. ( de naam schrijf je op de Oud Hollandse manier). Voor hun project "restaurant" had Lydia dit bezoek geregeld. Het was een erg leuke en interessante middag. Wist je dat je bladgoud ook kunt eten??
























Geen opmerkingen:

Een reactie posten