Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 6 september 2017

Al vroeg waren de leerlingen van de plusklas aanwezig. Jammer genoeg was Lisa ziek en kon niet naar de plusklas komen. Er werd weer hard geoefend met de verschillende levels van de Smartgames. Deze keer werd er ook druk gepraat over stukjes uit de krant of over een onderwerp van het Jeugdjournaal.
Het thema van de dagopening was "verder kijken". Shanna las het verhaal uit Oase over Jezus die zijn leerlingen leert om verder te kijken dan een mooie buitenkant. Iets wat mooi gepresenteerd wordt, hoeft niet altijd mooi te zijn. En iets onbenulligs kan heel waardevol blijken.  Hoe doe je dat nu verder kijken?  In een gesprek hierover kwam naar voren dat vooral vragen stellen belangrijk is maar dat ook  een ander standpunt innemen kan helpen om verder te kijken.
De komende periode  werken we aan het verbeteren van de presentatievaardigheden. We keken naar een filmpje waarin een aantal vaardigheden van het maken van een Power Point presentatie werden uitgelegd.
Hierna was het tijd voor de onderdelen van het circuit. Deze keer moesten de leerlingen zelf een goede planning maken om alle onderdelen van het circuit ( inclusief de toets over walvissen) op tijd af te hebben.
Circuit:

  • Zoek het zelf uit kaart 
  • Puzzelen: kakuro 
  • Leren leren: studiekaarten leren en toets maken

Tussendoor speelden we buiten een fanatiek spelletje voetbal, waarbij  Mirik de rol van coach voor de meiden op zich nam en aantal potjes verstoppertje.
Omdat Shanon morgen jarig is, ze wordt dan 11 jaar, vierden we na de pauze haar verjaardag. De cake met slagroom en de stroopwafels smaakten prima.
Het laatste deel van de ochtend werkten we aan het project. De volgende onderwerpen zijn gekozen:

  • restaurant
  • een verwendag voor ouderen
  • natuur/milieu vervuiling
  • marktonderzoek
  • elektronica
  • luchtvaart
Nadat alles weer was opgeruimd gaven we elkaar een "groeps high five" omdat er zo geconcentreerd was gewerkt, goed was gepland en flink was doorgezet. Een compliment waard!
Na het dankgebed wensten we elkaar een fijne middag!
Tot volgende week.
 Smart games
 kritisch luisteren en aantekeningen maken
 nadenken over de extra Breinbrekers
 Zoek het zelf uit kaart

de toets maken over walvissen




verjaardag van Shanon



aan het project werken




Geen opmerkingen:

Een reactie posten