Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 10 mei 2017

Tijdens de inloop begonnen de meeste leerlingen met een gezellig praatje. Na twee weken vakantie moest er wel even bijgepraat worden. Daarna ging iedereen aan de slag met de smartgames.
Het thema van de dagopening was: positief zijn. Moet je altijd maar positief zijn? Altijd maar snel de zon zien schijnen, ook al is het donker van binnen? Britt las daarna het bijbehorende verhaal uit Oase. Mozes en zijn mensen hadden na een lange tocht door de woestijn bijna het land van hun dromen bereikt. De vooruit gestuurde verkenners vertelden bij terugkomst enthousiast over het land. Het heeft goede grond, er is water genoeg en eten in overvloed. Maar er was ook minder goed nieuws; de mensen die er wonen zijn niet mis en het zijn er heel veel. Er ontstond angst bij een deel van de mensen. Ze wilden niet meer. Kaleb en Jozua probeerden de mensen nog van mening te doen veranderen maar het hielp niet. De angst regeerde, en waar angst regeert, denken mensen negatief. Dan is er geen ruimte voor hoop en vertrouwen. Voor deze mensen bleef het land een onbereikbare droom. Het thema uit Oase was een goede brug naar de onderwerpen van vandaag; doelen, doorzetten en mindset.
De doelen voor de komende periode hebben we besproken en alle leerlingen hebben zelf ook nog een persoonlijk doel vastgesteld.
Hierna maakten de leerlingen groepjes en gingen ze de zelf bedachte reken en -taal spellen van de vorige periode uitproberen. Vooraf hadden we afgesproken waar we de spellen op gingen beoordelen. Na afloop mochten de kinderen met behulp van post its aangeven welk spel ze het beste vonden. Het spel van Ruth, Lydia en Charissa kreeg de meeste stemmen. 
Iedereen heeft met veel plezier de spellen gespeeld.
Ter introductie van het onderdeel mindset dachten we eerst na over de volgende stelling:
Eens of oneens?
"Je bent zo slim als je bent en daar kun je niet echt veel aan veranderen"

Daarna beantwoordde iedereen een aantal quizvragen over een growth mindset en een fixed mindset en keken we naar het volgende filmpje:


https://youtu.be/1wkqgMp49q8


Na al deze informatie was het tijd voor een pauze. Er werd buiten weer gevoetbald, verstoppertje gespeeld en touwtje gesprongen. Quinten was vorige week jarig en dat hebben we natuurlijk nog gevierd.
Het laatste programma onderdeel was: De Grote Uitdaging! Een samenwerkingsopdracht waarbij een groot beroep gedaan werd op het doorzettingsvermogen. Elk groepje kreeg de volgende opdracht:

 Maak met je groepje een baan voor een ping pong balletje op tafel.
Gebruik papier, plakband ( niet meer dan 15 cm) en wat je om je heen ziet.

Zorg ervoor dat de bal er precies 7 seconden over doet  van begin( loslaten) tot het einde ( van de baan afrollen). Je mag de baan of de bal niet meer aanraken zodra de bal beweegt.
Je krijgt 30 minuten de tijd om de baan te maken.

Alle groepjes hebben zich heel goed ingezet en ook als het niet lukte werd er doorgezet. Voor een aantal was het een teleurstelling dat het nog niet lukte om de bal 7 seconden over de baan te laten rollen. Soms was de baan te steil, te smal of zaten er belemmerende hobbels in. Niet erg.....hier leer je van!
Nadat alles was opgeruimd, sloten we de ochtend af met gebed. Vrijdagmiddag gaan de plusklas leerlingen naar De Lage Waard voor de technieklessen.























Geen opmerkingen:

Een reactie posten