Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 5 april 2017

Deze ochtend stonden er op de tafels een aantal spellen klaar voor de leerlingen. De juf had een keuze gemaakt uit de spellen. De kinderen kozen een spel met een opdrachtkaart. De opdrachtkaart moest een uitdaging zijn en hierdoor moesten de kinderen inschatten op welk niveau ze zouden gaan beginnen. Alle leerlingen hadden al snel hun uitdaging gevonden en gingen fanatiek aan het werk. Aan het eind van de inloop was het een aantal  kinderen gelukt om de opdracht op te lossen. De andere kinderen waren al wel een eind op weg maar hadden de oplossing nog niet gevonden. Alle leerlingen kregen een compliment voor hun doorzettingsvermogen.




Het verhaal uit Oase ging vandaag over Adam en Eva. Ook nu was het thema: Wie, Ik? Je zult het altijd zien: net op het moment dat je iets doet wat niet mag , komt de juf of meester eraan. Zo ging het ook met Adam. Net op het moment dat hij van de verboden vrucht geproefd heeft, komt God eraan. Adam en Eva proberen de schuld van zich af te schuiven maar God tuint er niet in.
We bespraken met elkaar of wij ook wel eens proberen de schuld van onszelf af te schuiven, waarom we dat dan doen, hoe we ons daarbij voelen en wat voor gevolgen het kan hebben. Soms verzinnen we smoesjes en zijn we er goed in om onze eigen rol wat kleiner of wat mooier te maken. Het is belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid nemen en ons niet verstoppen achter een ander. In de plusklas werken de leerlingen vaak samen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar deel en heeft hiermee invloed op de hele groep.
Deze ochtend gingen we snel aan de slag met de onderdelen van het circuit:

  • Zoek het zelf uit kaart
  • Mindmap afmaken
  • Creatieve denkopdracht: Moeilijke etenswaar

 Bij de opdracht : "Moeilijke etenswaar" leren de leerlingen zaken creatief te bekijken. Hierdoor wordt het probleemoplossend denken gestimuleerd. Door eens heel anders te denken, leer je meer of zie je sneller oplossingen. Je leert dat er altijd meer dan een manier is om iets te doen of te denken.





 Iedereen had veel zin om aan de opdracht te beginnen en er werden heel bijzondere en creatieve vormen van bestek bedacht!
Tijdens het buitenspelen werd er weer prettig samen gespeeld en ging het er tijdens een partijtje voetbal weer fanatiek aan toe. Ook werd er gezellig gekletst of een ander balspel gedaan.

 Precies om 11 uur konden we verder gaan met het project. Dat was fijn want er moest nog veel gebeuren. Eerst bespreken we met elkaar hoe je er voor kunt zorgen dat je je doel gaat halen. De leerlingen noemden: prioriteiten stellen, concentreren op je taak, bij je taak blijven, goed plannen en organiseren en samenwerken. In elke groep werd keihard gewerkt: kaartjes maken, opdrachten bedenken, kaartjes lamineren, een doos met verf spuiten, het spelbord maken, de spelregels beschrijven en een aanbevelings artikel schrijven. De tijd werd goed gebruikt.







 Tijdens het opruimen kwam juf Maaskant nog gezellig langs. Zij wilde de nieuwe leerlingen graag leren kennen. Iets later dan de bedoeling was, sloten we de ochtend af met gebed.
De komende twee weken komen er 2 studenten van de Erasmus universiteit gastlessen geven over antibiotica en bacteriën.  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten