Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 29 maart 2017

Ook vanmorgen was de plusklas weer compleet. Alle leerlingen gingen fanatiek aan de slag met de spellen. Sommigen deden een spel samen of in een groepje, andere kozen een spel wat alleen gespeeld moest worden.
Lisa en Sophie gingen uitvinden wat de bedoeling van 36 Cube is.

Ruth en Lydia speelden een potje dammen, Britt en Sophia gingen aan de slag met Spektro en Shanon, Mirik en Charissa deden een spelletje Quizz. Menno maakte een gevorderde opdracht van het spel Penguins on ice. Alle kinderen vermaakten zich prima. Het opruimen van de spelletjes ging weer heel vlot.
 

Vandaag begonnen we met het nieuwe thema uit Oase: Wie, ik?  De juf las eerst het stukje 1 Samuel 9: 15-10:1 uit de bijbel voor. Daarna las Menno het bijbehorende verhaal uit Oase voor. In dit verhaal hoort Saul dat God wil dat hij koning wordt over zijn volk. Saul is verbijsterd en zegt: Wie, ik? Ik ben maar een heel gewone jongen. Daarom juist!
Nadat we het programma van de ochtend hadden doorgenomen, gingen de kinderen in tweetallen een mini spreekbeurt houden met behulp van de vorige week gemaakte mindmap. Na de mini spreekbeurt gaven de leerlingen elkaar tips en tops over de spreekbeurt en de mindmap.



Voordat we aan de onderdelen van het circuit begonnen, kregen de 2e jaars plusklas leerlingen de opdracht om aan 2 andere leerlingen uit te leggen hoe je een Binairo moet maken. Voor de meeste nieuwe leerlingen was een Binairo nog onbekend.

De drie onderdelen van het circuit waren:

  • mindmap maken als samenvatting van een tekst
  • Binairo
  • Zoek het zelf uit kaart
De leerlingen moesten een samenvatting maken d.m.v. een mindmap van een tekst over Ballonvaart.
Het is bewezen dat deze vorm van samenvatten goed werkt omdat je beide hersenhelften gebruikt bij het maken en leren van een mindmap. 
Linker hersenhelft: logica, woorden, cijfers, volgorde en lijstjes.
Rechter hersenhelft: kleur, vorm, ritme, plaatjes en dagdromen. 
Met mindmappen gebruik je ze allebei: woorden en plaatjes ( en kleur)
De leerlingen moeten deze vaardigheid regelmatig oefenen om straks in het VO tijd te besparen bij het leren van grotere teksten.
Het maken van de Binairo kostte flink wat doorzettingsvermogen. Goed om te zien dat iedereen doorzette en volhield. Het lukte Nina zelfs om beide Binairo's op te lossen!
In de pauze werd er fijn gevoetbald, verstoppertje en volleybal gespeeld. Alle kinderen waren volop in beweging en er werd sportief gespeeld. Na deze pauze had iedereen voldoende frisse lucht en beweging gehad zodat er weer geconcentreerd gewerkt kon worden.
Ook vierden we tussendoor de verjaardag van David. Hij werd afgelopen maandag 10 jaar.
 
Nadat alle onderdelen van het circuit waren afgerond, was het tijd voor 2 presentaties. Voor Sara was het de eerste keer. Zij hield haar presentatie over Kamp Amersfoort. De presentatie van Charissa ging over gezond eten.
De laatste  drie kwartier werd er hard gewerkt aan het project. Een paar groepjes kwamen er achter dat hun planning niet helemaal klopte. Zij moesten met elkaar goed afstemmen wat prioriteit had en hun planning aanpassen. Een goed leermoment.



Aan het eind van de ochtend bespraken we met elkaar de volgende vraag:
Er ontstond een mooi gesprek over leren!
We sloten de ochtend af met een dankgebed.



















































Geen opmerkingen:

Een reactie posten