Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 12 april 2017





Om tien over acht kwamen de eerste leerlingen al naar de plusklas. Ze waren extra vroeg gekomen om maar zoveel mogelijk tijd te hebben om hun spel af te maken.
Deze ochtend hadden we een ander programma omdat we bezoek kregen van een student geneeskunde van de Erasmus universiteit die een gast les kwam verzorgen over bacteriën en antibiotica.
We begonnen de ochtend daarom met projecttijd. Het was de laatste keer dat er aan de spellen gewerkt kon worden. 
De dagopening had vandaag het onderwerp "zelfoverschatting". Shanon las het verhaal uit Oase. Petrus is er stellig van overtuigd dat hij Jezus niet zal verraden. Petrus is moedig, hij is trouw en hij is solidair met Jezus. Desnoods gaat hij met hem de gevangenis in. En als het moet wil hij zelfs met Jezus sterven. Maar Jezus weet dat er zelfs voor Petrus een grens is. Nog diezelfde nacht zal Petrus tot drie keer toe zeggen dat hij Jezus niet kent. Zo gaat dat met mensen. want moed, trouw en solidariteit hebben een grens. ook al beloof je iets  uit de grond van je hart, als het echt moeilijk wordt, kan er een moment komen dat je voornemen zomaar sneuvelt.
Na het gebed hielden Roos en Quinten hun presentaties. Roos presenteerde nogmaals over paarden maar had haar presentatie aangepast zodat er minder tekst in de Power Point stond en zij er zelf meer bij vertelde. De tips van de vorige keer had zij prima verwerkt. Quinten hield zijn presentatie over straat kinderen. Een aangrijpend onderwerp. In de nabespreking werden weer goede tips en tops gegeven.
Vandaag werd er tijdens het buitenspelen niet alleen gevoetbald en verstoppertje gespeeld maar werden ook de springtouwen weer eens gebruikt.
Tijdens de pauze was "meester" Joris gearriveerd. Alle leerlingen hadden veel zin in deze les.
Om te kijken wat de kinderen al wisten over het onderwerp, kregen ze de opdracht om in groepjes een mindmap te maken. Nadat alle kennis geïnventariseerd was, kregen de kinderen een "college" over bacteriën.  Tussendoor werden veel goede vragen gesteld waardoor er heel diep op de leerstof kon worden ingegaan.


Meester Jasper had een "blauwe lamp" meegenomen zodat we konden zien of we onze handen goed hadden gewassen en waar er nog bacteriën zaten. Daarna kregen we "handen was les".
Het laatste onderdeel was een experiment. De kinderen moesten in een bakje een vingerafdruk van een niet gewassen vinger en een gewassen vinger maken. Ook moesten ze met een papiertje een afdruk maken van de meest vieze plek in het gebouw of op het plein. Volgende week gaan we zien wat er is gebeurd met de afdrukken en welke plek het meest vies is. 
Na het gebed ging iedereen voldaan naar huis.




























Geen opmerkingen:

Een reactie posten