Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 14 december 2016

Vandaag was Menno ziek en waren we maar met 16 leerlingen in de plusklas. Vier jongens hadden zin in het spel Genial. Ze zetten alles vlug klaar om maar zoveel mogelijk tijd te hebben om te spelen. Roos ging een voor haar nog onbekend spel uit proberen. Tamar, Shanon en Shanna maakten een eigen opstelling met Spektro en waren heel blij toen het lukte om de beide lampjes brandend te krijgen. de andere kinderen deden een spelletje Set of probeerde een ander denkspel uit.
Nadat de spellen opgeruimd waren, las Lot het laatste verhaal voor over Naomi. Naomi had veel ellende gekend in haar leven, vooral in het land waar ze aan een nieuwe toekomst hadden willen bouwen. Het leven van Naomi kreeg weer toekomst toen Ruth Boaz leerde kennen. Binnen korte tijd waren Boaz en Ruth getrouwd. Negen maanden later werd Obed geboren. Obed zou veel later de grootvader van koning David worden.  Een mooie nieuwe tijd brak voor Naomi aan. Een nieuwe toekomst.
Na de dagopening werkten alle kinderen aan hun eigen project of Zoek het zelf uit kaart, maakten een logikwis en oefenden met  het verkleinen van een onderwerp voor een presentatie. Daarna moesten er leervragen bij bedacht worden. Ook werkten een aantal kinderen nog aan de samenvatting van vorige week. De samenvattingen werden op de publicatietafel gelegd zodat  andere kinderen ze konden lezen en er tips en tops bij konden plakken.
Tijdens het buitenspelen deed iedereen weer mee met verstoppertje.
Ook vandaag waren er weer 3 presentaties. Het onderwerp van Lot was voetbal, Mathilde vertelde over de verschillende paardenrassen en Shanna had een mooie power point gemaakt over koraal.
De laatste drie kwartier werkten alle groepjes aan hun project. Wat een creatieve hotels worden er bedacht. Er werd vanochtend bijzonder goed samengewerkt. In een aantal groepjes hielden de kinderen al prima rekening met elkaars leervoorkeuren.
Van de laatste plusklas ochtend voor de kerstvakantie willen we iets bijzonders maken. Na een brainstormrondje hebben we besloten om een kerst brunch te houden. Nadat we hadden afgesproken wie wat mee gaat nemen, was het al weer tijd om op te ruimen. We sloten de ochtend af met gebed en verheugen ons op de kerst brunch van volgende week.
een spelletje Set



Genial
 een eigen opstelling uitproberen

 een nieuw spel ontdekken
opdracht onderwerp verkleinen

 leervragen
publicatie tafel 

 presentatie van lot over voetbal
 presentatie Mathilde over paarden
 presentatie Shanna over koraal


werken aan het project

Geen opmerkingen:

Een reactie posten