Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 14 september 2016

Vandaag waren we met een kleine groep. Lot, Tamar en Yentl konden niet naar de Plusklas komen omdat zij op kamp zijn.
Tijdens de inloop werden er veel verschillende spellen gespeeld; een spel met lastige quizvragen, een schuifpuzzel waarbij een bepaalde cijfercombinatie verkregen moest worden of een fijn spelletje kwartetten.

Het thema van de dagopening was: "Voordat het te laat is". Jozef ziet na vele jaren zijn broers terug. Jaren geleden hadden zijn broers hem als slaaf verkocht. Nu is Jozef onderkoning en staan zijn broers voor hem omdat zij graan willen kopen. Ze herkennen hem niet. Jozef laat zijn broers ook Benjamin halen. Jozef heeft zoveel van Benjamin gemist. Jozef wil ook heel graag zijn vader nog zien. Zijn vader is nu een oude man en Jozef wil hem zien voordat het te laat is. Als Jozef zijn broers kan overtuigen dat hij Jozef is, kunnen zij hun vader overtuigen om naar het land van Jozef te komen voor een verzorgde oude dag. Na het gebed gaan we verder met het programma.
Er zijn drie onderdelen: studiekaarten maken bij een tekst, de rekenpuzzel die Timon vorige week heeft uitgezocht en oefenen voor de klassenronde van de SlimmerQuiz. Studiekaarten zijn een goed hulpmiddel bij het leren van een grote tekst. Aan de ene kant schrijf je een vraag die hoort bij een stuk gelezen tekst, aan de andere kant schrijf je het antwoord. Je leert de antwoorden al een beetje bij het schrijven van de antwoorden. Hierna leer je alle antwoorden.







Deze keer werken we niet aan de "Zoek het zelf uit kaarten" maar gaan we oefenen voor de Slimmerquiz. De SlimmerQuiz is een uitdagende quiz voor leerlingen uit groep 7 en 8. Niet de bekende weetjes of rekenvragen maar echte slimme vragen. De quiz wordt georganiseerd door de Vereniging Mensa Nederland.
Er zijn 3 rondes: tijdens de klassenronde worden de teams geselecteerd, daarna vogt de Scholenstrijd op 9 november in Gorinchem en de teams die de scholenstrijd in hun regio hebben gewonnen, mogen meedoen aan de landelijke finale  op 16 november in Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.slimmerquiz.nl . Hier is ook een leuk filmpje te zien van de scholenstrijd en je kunt de vragen van de scholenstrijd 2015 bekijken. Op woensdag 28 september gaan de kinderen van de Plusklas de klassenronde doen. Dit doen we gewoon in het Rehoboth gebouw. Vandaag hebben ze al fanatiek geoefend met de vragen van de klassenronde 2015. We hopen natuuurlijk op een finale plaats in Amsterdam!




Tussendoor zijn we fijn buiten gaan spelen. In de schaduw konden we prima voetballen en volleyballen.
 
Voordat we verder gingen met het project, hebben we in tweetallen geoefend met de gemaakte studiekaarten.  Hebben we de juiste vragen opgeschreven om de tekst goed te kunnen leren en weten we de antwoorden op de vragen?

Hierna hebben we verder gewerkt aan onze nieuwe sport. De posters en spelregels zijn bijna klaar. Volgende week gaan 2 groepen hun sport presenteren en daarna gaan we de sporten proberen. 
Het begin van de Slimpische Spelen.






Na het gebed hebben we elkaar een fijne middag gewenst en ging iedereen naar huis.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten