Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 6 januari 2016

woensdag 6 januari 2016

Een nieuw kalenderjaar, maar in de plusklas is er niet veel veranderd.
Vanmorgen waren de leerlingen weer als vanouds enthousiast om naar de plusklas te komen. Tijdens de inloop werden de spelletjes tevoorschijn gehaald en de leerlingen gingen lekker aan de gang.

Na de inloop hebben we met elkaar gesproken over dit nieuwe jaar en dat het voor veel leerlingen betekent dat zij een keuze moeten maken voor het voortgezet onderwijs. N.a.v. deze keuze hebben we met elkaar gesproken over de factor inzet en motivatie bij het wel/niet slagen van een opleiding. Natuurlijk is je intelligentie een belangrijke factor, maar zeker in het voortgezet onderwijs tellen de resultaten. Het komt regelmatig voor dat leerlingen met voldoende cognitieve capaciteiten hun opleiding niet halen en afstromen naar een lager niveau. De reden hiervoor is vaak het gebrek aan motivatie en inzet.
Na dit praatje zijn we begonnen met een stukje uit Oase. Het ging hierbij om het feestmaal waarvoor allerlei mensen waren uitgenodigd, maar waar veel mensen niet kwamen opdagen. Vervolgens werden minder voor de hand liggende mensen uitgenodigd. We hebben hierop doorgepraat n.a.v. de kerstviering op de Oranje Nassau school.
De drie onderdelen van vandaag sloten goed aan bij het eerdere praatje. De leerlingen kregen nl een aantal opdrachten die moeilijk waren en waar geen uitleg bij werd gegeven. De leerlingen moesten dit zelf zien op te lossen. Dit als voorbereiding op het huiswerk, wat soms ook lastig is en waar je de opdracht goed moet lezen om te begrijpen wat je moet doen.



De onderdelen waren: Zoek het zelf uit kaart, puzzel (Japanse puzzel) en een trio. Dit laatste is een rekenopdracht.












Tussendoor zijn we lekker naar buiten geweest.


Aan het einde van de ochtend hebben de leerlingen nog een uur aan het project gewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten