Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 3 juni 2015

woensdag 3 juni 2015

Vanmorgen weer een normale plusklasmorgen. Alle leerlingen waren weer present. Tijdens de inloop werden de spelletjes weer te voorschijn gehaald en werden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Ook hebben we nog een potje Set gespeeld met de hele groep.




Na de inloop hebben we een stukje gelezen uit Oase. Ook dit keer ging het over het thema Die ene plek. Vandaag hoorden we een gesprek tussen twee ballingen, die uit Jeruzalem naar Babel zijn gedeporteerd. De ene persoon is bezig zijn leven op te bouwen. Hij legt een moestuin aan en zoekt contact met zijn buren. De ander hoopt steeds dat hij snel terug kan. Daarna hebben we het volgende gebed gelezen:

God, geef dat we beseffen hoe bijzonder onze aarde is
die ene kleine planeet waar leven is te vinden.
Die speciale plek in dat grote heelal
waar het niet te warm is of te koud waar water is en zuurstof

Geef dat we inzien hoe belangrijk die aarde voor ons is,
die plaat met mooie, adembenemende plekken.
Maar ook de plaatsen waar je liever niet wilt zijn 
omdat het er te akelig is of te gevaarlijk.

Geef dat tot ons doordringt dat we het met die ene aarde moeten doen.
Help ons er goed voor te zorgen.

Vervolgens hebben we met elkaar gesproken over vluchtelingen en de manier waarop IS door deze vluchtelingenstromen veel onrust en verdeeldheid zaait, net als in de tijd van de Bijbel toen groepen mensen gedeporteerd werden. Het gebed liet ons zien dat we zuinig moeten zijn op de aarde en dat sluit weer aan bij ons nieuwe project over duurzaamheid.

Na deze dagopening was het tijd voor de drie vaste onderdelen. Vandaag waren dat:
Zoek het zelf uit kaart
Puzzel: een rekendoku
Leren leren: de mindmap over vulkanen afmaken




Tussendoor zijn we lekker naar buiten geweest.


Na het laatste onderdeel was het tijd voor ons nieuwe project: Duurzaamheid. Allereerst hebben we ons bezoek aan het Shell Energy Lab geëvalueerd. De leerlingen vonden het een super leuke excursie. We hebben met elkaar gebrainstormd over duurzaamheid. Alle informatie hebben we verzameld op het bord. Volgende week gaan we kijken wie welk onderwerp wil uitwerken.
De opdracht voor het project ligt voor de hand: Bedenk duurzame oplossingen voor onze samenleving, zodat we langer van onze aarde kunnen genieten.
Tot slot hebben we de vriendenkwis gespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten