Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 3 december 2014

woensdag 3 december 2014

Ook vanmorgen was er een leerling afwezig i.v.m. ziekte. De overige 17 leerlingen kwamen binnen en begonnen meteen met de diverse spellen. Dit keer viel het op dat leerlingen ineens in de gaten kregen dat er nog veel meer spellen zijn dan alleen boggle en set. De wat kleinere spellen werden ook ontdekt. Zo was Noël in de ban van een tangrampuzzel. Ook Sterre en Paola kozen een kleiner spel.







Na de inloop was het, zoals elke woensdag, tijd voor de dagopening. Dit keer over het thema: "Denkers en doeners". In dit stuk uit Lucas was Jezus verbaasd over het feit dat zoveel mensen, zonder na te denken, achter hem aan gingen. Jezus was een hype. Mensen wilden hem horen en lieten huis en haard achter om met hem mee te gaan. Jezus vertelde zijn volgelingen dat een aannemer ook eerst nadenkt voordat hij een huis bouwt. Doet hij dit niet en gaat hij zomaar bouwen, dan kan het zijn dat hij na het fundament stopt omdat zijn plan niet goed is. Zo is het vaak ook met mensen. We lopen ergens achteraan en doen mee, maar denken niet altijd aan de gevolgen. We hebben de link gelegd met het komende oud en nieuw en de leerlingen gewaarschuwd voor het meelopen met jongens die illegaal vuurwerk bij zich hebben. Er kwam een leuk en leerzaam gesprek op gang.
De drie onderdelen voor vanmorgen waren: Zoek het zelf uit kaart, puzzel en mindmap afmaken.






Tussendoor hebben we nog besproken wat de voordelen zijn van mindmappen en waarom je meerdere keren moet herhalen om de stof te leren.
In de pauze werd er buiten weer lekker gevoetbald. De sjaals en mutsen kwamen goed van pas, want er stond een enorme koude wind.


Na de pauze moest er nog een onderdeel gedaan worden. Daarna hebben we besproken wat we met het nieuwe project gaan doen en hebben we het bezoek aan Tablis wonen doorgesproken. Tot slot hebben we nog een potje Show-it gespeeld. Dit zorgde voor hele leuke momenten. Beide partijen waren aan elkaar gewaagd. De eindstand was 35 -35.
             
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten