Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 17 december 2014

woensdag 17 december 2014

Vanmorgen waren we gelukkig weer compleet. Bij de inloop was dit goed te merken. De leerlingen zochten elkaar op om samen de dag te beginnen met een spelletje.


Tijdens de dagopening ging het over het thema "Denkers en doeners". Vandaag stond een stukje uit 1 Korintiërs 1: 17 - 2: 6 centraal. Hierin komt naar voren dat Paulus een echte denker is, Hij zegt niet diepzinnig te zijn, maar als je de volgende woorden leest, dan ontdek je dat hij dit juist wel is: "In de ogen van de wereld is mijn boodschap dwaas, maar als je gelooft, ontdek je de kracht ervan. En als je dan verder komt in het geloof, zie de uiteindelijk hoe wijs het is. Want het dwaze van God is wijzer dan mensen en het zwakke van God is sterker dan mensen."
Vervolgens hebben we, naar aanleiding van een opmerking van een leerling over anderen die "dom" zijn gepraat over talenten. Iedereen heeft bepaalde talenten gekregen. Die talenten moet je op de juiste manier inzetten. De leerlingen van de plusklas hebben het voorrecht dat zij goed kunnen leren, maar dat betekent niet dat anderen daardoor dom zijn. Leerlingen die moeite hebben met leren kunnen heel goed zijn in andere zaken, zoals: techniek, koken, creatieve activiteiten, zorgen, enz. We hebben elkaar nodig, dus laten we iedereen in zijn waarde en oordelen we niet.
We hebben ook nog een gesprek gehad n.a.v. een krantenartikel over de kerstfeesten op basisscholen. We waren het erover eens dat door de steeds uitbundigere diners op scholen en de daarbij behorende kleding de verschillen tussen arm en rijk steeds beter zichtbaar worden en dat dit een vervelende ontwikkeling is.
Na dit lange praten was het weer tijd voor de drie onderdelen. Dit keer naast de zoek het zelf uit kaart en de puzzels, het spel Qwirkle. Dit spel vraagt veel inzicht van de leerlingen. Ze vonden het dan ook allemaal leuk om te doen.





Tussendoor zijn we nog even lekker naar buiten geweest.


Na de vaste onderdelen van vandaag zijn we verder gegaan met ons project wonen. De leerlingen moesten in groepjes de interviews uitwerken die zij vorige week bij Tablis wonen hebben afgenomen. Aan het einde van de morgen hebben de leerlingen aan elkaar gepresenteerd wat zij te weten zijn gekomen over de mensen die bij Tablis wonen werken.






(jammer genoeg lukt het niet de video op de blog te zetten die gemaakt
 is van de presentatie van Wan-ting, Paola en Mirre)

Tussendoor is meneer de Jongh nog bij ons langs geweest. Hij kwam ons vertellen dat we woensdag 14 januari welkom zijn bij het architectenbureau in Dordrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten