Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 7 januari 2015

woensdag 7 januari 2015

Nadat we elkaar een gelukkig nieuwjaar hebben gewenst, zijn we weer begonnen met de diverse spelletjes.Heel leuk om te zien dat de leerlingen elkaar meteen weer opzoeken en het lijkt of ze niet weggeweest zijn.





De dagopening ging dit keer weer over denkers en doeners. In het stukje van vandaag kwam Jakobus aan het woord. Aan de hand van een aantal voorbeelden uit het dagelijks leven van nu werd de reactie van Jakobus vermeld. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat je geloof ook vooral moet doen. Je kunt niet zeggen dat je gelooft en vervolgens iemand die niets heeft voorbij lopen en niet helpen. De boodschap van vandaag was heel duidelijk. Je kunt wel zeggen dat je gelooft, maar je zult het ook moeten laten zien.

Na de dagopening hebben we met elkaar gepraat over het voortgezet onderwijs en hebben we een groepsgesprek gehad over leren. Hoe leer jij en welke hulpmiddelen gebruik je. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de leerlingen al een manier hebben gevonden die voor hun werkt. Zo gebruiken veel leerlingen WRTS en woordkaartjes. Een aantal andere leerlingen kan nog steeds volstaan met het doorkijken. Opvallend was dat veel leerlingen overhoord worden. Hierdoor weten ze of ze het goed genoeg hebben geleerd. We hebben ook gesproken over het belang van een overzichtelijke werkplek en het ordenen van je schoolboeken.

Inmiddels was het weer tijd voor de drie onderdelen. Vandaag zat hierin een deel van het project. De leerlingen moesten een aantal bladzijden uit een boekje maken. Ook moesten ze nadenken over de voor- en nadelen van koop- en huurwoningen.


Er werd ook verder gewerkt aan de Zoek Het Zelf Uit Kaart.






























De puzzel bestond dit keer uit een rekendoku. Omdat dit de eerste keer was dat de leerlingen deze puzzel kregen begonnen we met een aantal makkelijke exemplaren. Al snel waren een aantal leerlingen toe aan een echte uitdaging. Zij gingen aan de gang met een puzzel met zes stippen.




Tussendoor zijn we lekker naar buiten geweest.



Tot slot hebben we met de hele groep nog een poosje gesproken over huizen en huizen bouwen en hebben we de tafels opgeruimd.
Er was nog tijd over voor een spelletje "Wat ben je aan het doen?"













We hebben het weer enorm naar ons zin gehad. Volgende week gaan we een deel van de morgen op stap. We gaan op bezoek bij architectenbureau Lugten Malschaert in Dordrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten