Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 29 oktober 2014

Woensdag 29 oktober 2014

Na een lekkere vakantieweek, was het weer tijd voor de plusklas. Jammer genoeg kon Mirre er vandaag niet bij zijn i.v.m. de proefcito.
Vanmorgen om 8.05 uur kwamen de eerste leerlingen bij het gebouw aan en gingen zij meteen aan de slag met allerlei spellen. Natuurlijk werden er ook verhalen uitgewisseld van belevenissen in de vakantie. Een steeds groter worden de groep echter ging aan de slag met het spel Set. De jongens namen het op tegen de meisjes en doordat de aantallen die meededen nogal eens wisselden, werden er meerdere partijtjes gespeeld.

Andere leerlingen vermaakten zich ondertussen met andere spellen.
Na de inloop kregen we bezoek van mevrouw Maaskant. Zij kwam even sfeer proeven.
De dagopening ging vandaag over drempelvrees. Als je aan iets nieuws gaat beginnen kan het heel spannend zijn. Als voorbeeld werd het verhaal uit de bijbel aangehaald waarin Saul zich verstopt als Samuel bekend gaat maken wie de nieuwe koning wordt. Saul weet dat hij de uitverkorene is, maar ziet erg tegen deze nieuwe, onbekende taak op. In de nabespreking werd er een verband gelegd met de keuze van een nieuwe school en wat voor onbekende zaken je allemaal tegen gaat komen.
Om onze hersenen wat op te warmen stond er een raadsel op het bord. De leerlingen gingen meteen driftig aan de slag om de raadsels op te lossen.
De raadsels luidden:
Diana Jones komt terug uit Afrika met levende dieren. 
"Iets aan te geven?" vraagt de douanier. 
"Dieren met in totaal 100 poten en 15 koppen", zegt Diana. 
"Open die koffer!" 
De douanier holt weg als hij de slangen, spinnen en krabben ziet. 
Spinnen hebben 8 poten en krabben 10. 
Hij ziet minder slangen dan krabben. 
Wat zit er in de koffer?

Maak 72 met de volgende cijfers: 2, 3, 4 en 6. 
Je mag x, :, + en - gebruiken.

Na deze opwarmertjes was het tijd voor de drie onderdelen. Vandaag waren dit:
- de Zoek Het Zelf Uit Kaart
- Leren leren: Teken het spijsverteringsstelsel en zet erbij wat er in de verschillende organen gebeurt.
- Puzzel: Dit keer een mozaïek puzzel. 





Na twee onderdelen was het tijd voor een pauze. De leerlingen gingen lekker naar buiten. Aan het einde van de pauze ging het harder regenen. 



Meteen een teken om naar binnen te gaan.
Binnen gingen we eerst iets eten en drinken. Hierna was het tijd voor het laatste onderdeel. De leerlingen waren zo lekker geconcentreerd bezig, dat we de tijd vergaten. Hierdoor was er nog maar een goed half uur om aan het project te werken. De leerlingen kregen daarom de keuze: Verder gaan met je puzzel, kaart of tekening of nog een klein poosje aan het project werken.
Om 12.15 uur zijn we op gaan ruimen. Waarna we nog een poosje met elkaar gesproken hebben over topsport en de offers die daarbij van je gevraagd worden. Het is geweldig om met deze leerlingen dit soort thema's te bespreken.
Tot slot hebben we de morgen besloten met een dankgebed en zijn we weer lekker naar huis gegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten