Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 15 oktober 2014

woensdag 15 oktober 2014

Vanmorgen waren we gelukkig weer compleet. Na een iets kortere inloop dan normaal, maar dat weerhield de leerling er niet van de strijd met elkaar aan te gaan tijdens het spelen van een spel. Ook leerde een leerling de andere leerling schaken. Mooi om te zien hoe ze elkaar daarbij helpen.
 Genial 
 Boggle
 Set
 Schaken
 Dito
Halli Galli

Nadat alles opgeruimd was, hebben we eerst het programma van deze dag doorgenomen.
Allereerst de dagopening. Deze keer over het thema nieuwe start. Abraham woonde al langere tijd in Charan. Op een bepaald moment overzag hij zijn leven en de omgeving en kwam tot de conclusie dat hij naar Kanaän wilde. In eerste instantie twijfelde hij of hij alles achter zich wilde laten om daar opnieuw te beginnen, maar hij hoorde een stem die hem vertelde dat zijn leven te kort was om op een plek te blijven. Wees niet bang voor het onbekende, God is overal.
Deze dagopening was aanleiding om met de leerlingen te praten over de keuze die de meeste straks moeten maken voor een nieuwe school. Laat je je leiden door wat anderen vinden of kies je voor jezelf en maak je de stap in het onbekende?
Hierna hebben we met elkaar gekeken naar een tweetal filmpjes over de werking van je hersenen en over mindmappen, als onderdeel van het leren leren.
 Leren is het maken van verbindingen in de hersenen
Bij mindmappen gebruik je beide hersenhelften

De drie onderdelen bestonden vandaag uit: Zoek het zelf uit kaart, puzzel (binairo) en een spel (set, genial of boggle)
 Genial
 Binairo
 Zoek het zelf uit kaarten

Om 10.30 uur was het tijd voor de pauze. Met het lekkere weer werd er weer gevoetbald op het plein. Bij binnenkomst heeft Timo getrakteerd, omdat hij 13 oktober jarig was. Daarna hebben Wan-ting en Sarah hun zoek het zelf uit kaart gepresenteerd. Wan-ting vertelde veel over verslaving, waarbij zij veel informatie gaf over alcohol en roken.

 Presentatie Wan-ting
De stoffen die in een sigaret zitten

Sarah had een kaart over muziek. De diverse orkesten, componisten en muziekstijlen kwamen aan bod.
 Aandachtig luisteren
 Sarahs presentatie over muziek

Na deze  presentaties was het weer tijd voor ons project. De diverse groepen vorderen gestaag. De ideeën worden uitgewerkt en prototypes worden gemaakt.

1 opmerking:

  1. Beste, Wat een leuke ideeën lees ik hier!!!
    Zou het eventueel mogelijk zijn om eens een voorbeeld te zien van een 'zoek-het-zelf-uit-kaart!'?
    MVG
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen