Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 5 maart 2014

woensdag 5 maart 2014

Vanmorgen was de tweede plusklasmorgen van dit plusklasjaar. Alle leerlingen waren een stuk minder gespannen dan vorige week. Bij de inloop werden er allerlei spelletjes gedaan, zoals schaken, rivercrossing, penguins on ice en set. Het spel Set werd op het einde zelfs door een grote groep kinderen gespeeld, waarbij de jongens het opnamen tegen een paar meisjes en de juf. Het werd een felle strijd, die eindigde in een gelijkspel.






Na de inloop hebben we een stukje gelezen uit Oase. Hierin kwam één van de geboden naar voren: zet je zinnen niet op iets wat van een ander is. Het gebed van deze morgen kwam ook uit Oase en sloot prima aan bij het voorgelezen stukje.

De drie onderdelen bestonden vandaag uit:
  • Zoek het Zelf Uit Kaart
  • Puzzel: kraak de code
  • Leren Leren: Waar ben ik goed in en wat zou ik beter willen kunnen.
 



Bij het laatste onderdeel werd steeds in groepjes van 6 leerlingen gewerkt. De leerlingen moesten eerst opnoemen en opschrijven waar ze goed in zijn. Vervolgens kregen ze de vraag wat ze graag beter zouden willen kunnen. Dingen als: beter voor mezelf opkomen, minder snel boos zijn,  beter plannen, enz. komen op zo'n moment bovendrijven. Hierover is in het groepje gepraat en iedereen heeft voor zichzelf één of meerdere doelen opgeschreven. In een vervolgtraject gaan we hiermee verder.

Tussendoor hebben we lekker buitengespeeld.





Vandaag zijn we begonnen met het project: een slaap- /chilkamer ontwerpen. In tweetallen moesten de kinderen een plattegrond tekenen van een te ontwerpen kamer. De eisen waren: hij mag tussen de 18 en 24 vierkante meter groot zijn. De schaal van de tekening is 1:25. De leerlingen gingen enthousiast aan de slag.




Omdat we vandaag alle tafels op moesten ruimen zijn we iets eerder gestopt. Iedereen had een taak en met elkaar ging het heel snel. Toen alles opgeruimd was hadden we nog genoeg tijd over voor een paar spelletjes. Eerst deden we naambal: gooi de bal naar iemand toe terwijl je zijn naam noemt. Iedereen mag maar één keer de bal krijgen, dus let goed op wie al geweest is.
Daarna speelden we 'wat ben je aan het doen?' Hierbij moet je iets uitbeelden. Je linkerbuurman vraagt wat je aan het doen bent. Je zegt iets heel anders dan dat wat je doet. Je buurman moet vervolgens gaan doen wat jij gezegd hebt en zo gaat het de kring rond. Het is heel lastig om iets heel anders te doen dan wat je zegt.
Tot slot speelden we nog woordenduel. Hierbij zijn er twee rijen. De juf noemt een onderwerp en je moet om de beurt iets zeggen wat daarbij hoort. Zeg je iets wat al gezegd is, weet je niets meer of duurt het te lang, dan ben je af. De rij die het langst overblijft wint.
Na het dankgebed mocht iedereen naar huis om van het mooie weer te genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten