Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. EĆ©n ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 8 januari 2014

woensdag 8 januari 2014

Vanmorgen de eerste plusklasmorgen van 2014. Jammer genoeg waren Sterre en Matthijs afwezig door ziekte. De overige 16 leerlingen waren wel present evenals een viertal ouders. Na de inloop en een korte dagopening gingen we op weg naar de verkeerscentrale van de Rotterdamse haven. Ondanks een korte file kwamen we op tijd aan. De vader van Mitchel, Edwin Vet verwelkomde ons op zijn werk. Voor alle leerlingen lag er een op naam gemaakte boarding pass klaar.




Allereerst kregen we uitleg over vervoer over water, het havengebied en de taak van de verkeersleiding. Er werd ook veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het vervoer.
Wisten jullie trouwens dat er nu geƫxperimenteerd wordt met schepen die voor een deel voortbewogen worden door een vlieger? Of schepen die een speciale boegvorm hebben? Of dat je in het grootste passagiersschip met gemak een paar super grote vliegtuigen kwijt kan? Dit en andere dingen kwamen we te weten door de presentatie die Edwin voor ons gemaakt had.

Luisteren naar de presentatie.



Een dia uit de presentatie.

Edwin vertelt duidelijk wat er allemaal gebeurt in de haven
 en wat er met schepen vervoerd wordt.
Vervolgens gingen we een kijkje nemen in de backupruimte. Hier kon je zien wat de verkeersleiders in beeld krijgen en hoe zij met de schepen in gesprek gaan. De leerlingen vonden dit heel interessant.


Dit ziet een verkeersleider.

Ze werken aan een beweegbaar bureau.
Hierdoor kan alles zo ingesteld worden dat het zicht optimaal is.

Schepen die buiten voorbij varen worden op het scherm opgezocht.


Door de speciale vorm van het gebouw is het zicht op het water heel goed.




In twee groepen gingen we kijken bij de verkeersleiders die aan het werk waren. Zij wisselen om het uur van positie. De haven is namelijk in stukken verdeeld en het ene stuk is veel drukker dan het andere stuk.
De verkeersleiders zitten op de kop van het gebouw
 met een prima uitzicht.
De werkplekken.

Nadat we wat gedronken hadden ging de eerste groep een kijkje nemen op de RPA 11 een patrouilleschip van de Port of Rotterdam.
 

Iedereen kreeg voor de veiligheid een reddingsvest aan.

Eerst namen we een kijkje in de machinekamers.




Daarna werd de stuurhut bekeken.

Ook hier radarapparatuur.

De volgende groep gaat aan boord.
Een kijkje achterop het schip.
Dit schip kan ingezet worden bij branden in de haven.
Ze kunnen wel 7000 liter water per minuut oppompen.
Roy ziet zichzelf al helemaal achter het stuur zitten.
Voor in het schip liggen slangen die om olie heengelegd kunnen worden,
zodat de olie zich niet kan verspreiden.


 

Toen alle twee de groepen op het schip waren geweest was het de hoogste tijd om terug te keren naar Sliedrecht. Rond 13.10 uur waren we na een zeer geslaagde ochtend allemaal weer gezond en wel bij het Rehobothgebouw. Ik wil de vaders van Roy en Kevin en de moeders van Frank en Mitchel bedanken voor het vervoer. Een speciaal woord van dank voor de vader van Mitchel, die dit alles heeft georganiseerd. Natuurlijk gaat onze dank ook uit naar de leidinggevende van de verkeerscentrale zonder wiens toestemming dit allemaal niet mogelijk was geweest. Het was heel erg leuk en leerzaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten