Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 18 september 2013

woensdag 18 september 2013

Vanmorgen waren er 17 leerlingen in de plusklas. Sterre was helaas afwezig, omdat ze zich niet fit voelde.
Tijdens de inloop werden er weer allerlei spellen gedaan.Het is altijd heel leuk voor de leerlingen om op deze manier de dag te starten.Ze hebben elkaar veel te vertellen en willen graag een spel doen tegen iemand die ervoor zorgt dat het een uitdaging is.
 
Na de inloop was het weer tijd voor de dagopening. Ook deze keer over het thema waardering. In dit verhaal vertelt Jezus over een farizeeër die God dankt voor het feit dat hij zoveel vromer en beter is dan de tollenaar. De tollenaar durft amper tot God te bidden. Hij schaamt zich voor het feit dat hij op een minder goede manier zijn geld heeft verdiend. Zijn gebed bestaat uit de volgende woorden: God, wees mij, zondaar genadig. Jezus vertelt dat de tollenaar naar huis gaat als een rechtvaardig mens in de ogen van God, maar de Farizeeër niet. Want wie zichzelf op een voetstuk plaatst, zal vernederd worden. Maar God plaatst op een voetstuk wie nederig is.
Na de dagopening volgde een korte uitleg over de drie onderdelen die voor de pauze gedaan moesten worden:
  • Werken aan de Zoek Het Zelf Uit kaart
  • Het maken van een binairo (hiermee worden de leerlingen uitgedaagd om door te zetten als het moeilijk wordt)
  • Leren Leren: concentratieoefening (er moesten vrij ingewikkelde tekeningen nagetekend worden)
De keuze voor de concentratieoefening werd gekoppeld aan het maken van huiswerk. Zorg dat je de taak gaat doen die je van plan bent. Laat je niet afleiden door andere zaken, zoals: telefoon, computer of spullen die om je heen liggen.




Na de pauze zijn we verder gegaan met het project Bizworld. De groepsindeling werd bekend gemaakt.
Hierna heeft meneer van Heteren de leerlingen uitgelegd wat een bedrijf is. Aan de hand van een "reis" langs de dijk van Sliedrecht kwamen we uit bij verschillende soorten bedrijven zoals: winkels, productiebedrijven en dienstverlenende bedrijven. Ook kwamen de verschillende bedrijfsvormen kort aan bod, waardoor de leerlingen de volgende begrippen leerden kennen: eenmanszaak, coöperatie en Naamloze Vennootschap.
Vervolgens werd er een brief uitgedeeld met informatie voor ouders. Als leerlingen de volgende keer hun strookje inleveren, kunnen ze hun eerste Bizeuro's verdienen. De stappen die je moet zetten om een bedrijf te starten kwamen ook aan bod.
Met elkaar hebben we gekeken naar een aflevering van het EO programma Jong, waarin een aantal jonge ondernemers werden gevolgd. Dit sprak erg tot de verbeelding.
Als afsluiting van de morgen konden de leerlingen met hun groepje een bedrijfsnaam verzinnen.

Bizzybands: Robin, Noël, Roy, Elianne, Hannah en Jurian
Bizcolors: Frank, Kevin, Rembrandt, Sterre, Effie en Simon
Bizzybandjes: Matthijs, Mitchel, Timo, Sanne, Amy en Esmee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten