Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 5 juni 2013

woensdag 5 juni 2013

Op deze zonnige morgen kwamen er weer 17 leerlingen naar de plusklas. Jammergenoeg was Sanne afwezig i.v.m. ziekte.
Tijdens de inloop werden er in groepjes spelletjes gedaan, zoals Boggle en Set. Maar ook individuele spelletjes waren in trek. Vooral de puzzeltjes met 9 stukjes werden vaak gekozen. Bij deze, op het eerste gezicht simpele puzzels is het de bedoeling dat je de 9 stukjes in een vierkant legt en wel zo dat alle plaatjes kloppen. Op de foto zie je een voorbeeld.





 
De dagopening ging dit keer over houden van, waarbij het verhaal van Jakob die zeven jaar bij zijn oom wilde werken als hij daarna maar met diens jongste dochter Rachel mocht trouwen.
Om onze hersenen een beetje op te warmen waren er vandaag twee raadsels:
  • Hoe kun je acht 8-en bij elkaar optellen om het getal 1000 te krijgen?
  • Verdeel 110 in twee delen zo dat het ene getal 150% van het andere zal worden. Om welke twee getallen gaat het?
Na deze opwarmingsronde hebben de leerlingen, bij het onderdeel Leren Leren uitleg gekregen over het opstellen van een schrijfplan. Dit hadden zij vandaag nodig om een verhaal over hun land te schrijven. Allereerst hebben we met elkaar gebrainstormd. (Wat zou je allemaal willen vertellen over je land) Vervolgens werd er een schrijfplan opgesteld. Dit zag er ongeveer zo uit:
  • Alinea 1: Inleiding (naam van je land, ligging, enz.)
  • Alinea 2: Klimaat
  • Alinea 3: Inwoners
  • Alinea 4: Leven en werken
  • Alinea 5: recreatie en toerisme
  • Alinea 6: slot
 


 
Natuurlijk werd er ook gewerkt aan de Zoek Het Zelf Uit kaart. De meeste leerlingen zijn niet meer toegekomen aan de puzzel.
In de pauze was het lekker weer en werd en gezellig gespeeld. Mitchel had zijn bestuurbare auto bij zich en een groep leerlingen ging touwtjespringen of voetballen. Gewoon gezellig bijkletsen kon natuurlijk ook.
 






Er werd ook nog aan het project gewerkt.
De tafels moesten worden opgeruimd. Dit ging snel en goed. Tot slot hebben we nog even gekeken naar de vorderingen van het project. Na het dankgebed kon iedereen om 12.30 uur naar huis.
Volgende week is er geen plusklas. Ik wens jullie allemaal een fijne vakantie.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten