Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 29 mei 2013

woensdag 29 mei 2013

Dat de sportdag niet door kon gaan is aan de ene kant jammer, maar met dit weer niet zo erg. Gelukkig konden we vanmorgen weer naar de plusklas. Sterre kon deze morgen niet komen, maar die hopen we volgende week weer te zien.
Na de inloop hebben we een stukje gelezen uit Oase. Ook vandaag ging het over wonderen. Jezus was in de plaats waar zijn ouders woonden. De mensen daar waren zo bevooroordeeld, dat het voor Jezus onmogelijk was daar wonderen te verrichten. Met elkaar hebben nog gesproken over het hebben van vooroordelen. De meeste kinderen hadden hier al eens mee te maken gehad. Na het gebed konden we aan de slag.
Voor vandaag stonden er een aantal nieuwe dingen op het programma: Wizsmart 2010 en Kakuro. Even voor de lezers een kleine uitleg.
Wizsmart: Jaarlijks is er een reken-/wiskundewedstrijd voor leerlingen van de basisschool t/m het gymnasium. Er zijn verschillende niveaus. Wizsmart is bedoeld voor leerlingen van groep 7/8 van de basisschool, klas 1 en 2 van het VMBO en klas 3 en 4 basisberoepsgerichte leerweg. De oude opgaven van deze wedstrijd zijn te downloaden. Vandaag hebben de leerlingen de opgaven uit 2010 gemaakt. Roy scoorde het hoogst. Hij had 21 van de 24 opgaven goed.
Hieronder staan een paar voorbeeldopgaven.

 
 
Kakuro: Een kakuro is een kruissompuzzel, de wiskundige versie van een kruiswoordpuzzel. In Japan is deze puzzel enorm populair. Een typische kruissompuzzel / Kakuro bestaat uit een veld van 16 bij 16 vakjes waarvan, net als bij een kruiswoordpuzzel, de witte vakjes moeten worden ingevuld. De gezochte 'woorden' bestaan echter niet uit letters maar uit cijfers, vandaar dat ze 'sommen' worden genoemd. Voor een som mogen de cijfers van 1 tot en met 9 worden gebruikt. Een cijfer mag niet vaker dan één keer in een som voorkomen. Er zijn ook kleinere varianten.
Hieronder is een voorbeeld te zien.
 
 


Daarnaast moest iedereen een half uur aan zijn/haar Zoek het zelf uit kaart werken.

 
 
Na de pauze gingen we weer verder met het project. Eerst moest iedereen om de beurt zoveel mogelijk kenmerken van een land opnoemen. De volgende dingen werden genoemd: munteenheid, klimaat, taal, cultuur, religie, toerisme, recreatie, grondsoorten, spoorlijnen, wegen, enz. Daarna mocht elk groepje een plaatsje zoeken in het gebouw en aan de slag.



 
 
Het laatste kwartier hebben we met elkaar nog Show It gespeeld.
Om 12.30 uur was het weer tijd om naar huis te gaan.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten