Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 26 juni 2013

woensdag 26 juni excursie Geofort

Vanmorgen waren een aantal leerlingen al eerder dan de juf bij gebouw Rehoboth. Natuurlijk hadden ze helemaal geen zin om op stap te gaan.   


Op de afgesproken tijd was iedereen present. Na een korte dagopening werd de indeling van de auto's gemaakt en konden we vertrekken.
Om 8.50 uur kwamen we aan bij Geofort. Het ligt midden in de polder tussen Herwijnen en Asperen. We mochten meteen naar de filmzaal om te kijken wat de Hollands Waterlinie nu eigenlijk is.
Vervolgens moesten we verzamelen bij de vuurplaats. Daar werden groepjes van drie gemaakt. Met dit groepje moest je m.b.v. een gps apparaatje proberen een figuur te tekenen. Dit was een hele opgave. Eerst moest je kijken wat je wilde tekenen, vervolgens moest je het terrein verkennen om te kijken of het ook mogelijk was. Daarna moest je het apparaat aanzetten en het figuur tekenen.




Na de uitleg konden we aan de slag. Het viel nog niet mee om dit voor elkaar te krijgen. Bij een aantal groepjes is het heel goed gelukt. Zij tekenden een bloem, een aantal letters, een dier en een trap. Bij de andere twee groepjes werkte het apparaat niet zoals het hoort.














Na afloop werd samen met de begeleider gekeken wat het resultaat was.
Er werd uitgelegd waarom de resultaten er soms anders (hoekiger) uitzien dat gedacht. Een GPS werkt met drie satelieten. Om nu te ervaren hoe moeilijk het is om met drie satelieten een beeld te krijgen, mochten ze het zelf proberen met een proefopstelling.
Het was tijd voor een pauze. De leerlingen konden hun zelf meegebrachte eten en drinken nuttigen.


Vervolgens zijn we met elkaar langs heel veel dingen in het fort gegaan. De desoriëntatietunnel, het zalmendoolhof, de aardbevingtafel, het beleven van het schaalbegrip d.m.v. een mooie presentatie, meten met voet en duim, een draaiende aardbol waarop te zien is hoe de aarde in de afgelopen tijd veranderd is en natuurlijk de speeltuin met daarin een watergedeelte waarmee de loop van de waal en de linge kon worden veranderd en je zelf kon ervaren hoe het gebied rond het fort onder water kon worden gezet. Kortom het was één grote GEO-experience.











 
Gelukkig was er nog wat tijd over om lekker je eigen gang te gaan. De tijd tot 12.30 uur werd goed besteed. Er werd geklommen, gekliederd met water en verstoppertje gespeeld. Ook mochten de leerlingen nog even een aantal dingen uitproberen.




Om 12.30 uur moesten we dan echt weer terug naar Sliedrecht. Wij hebben ons prima vermaakt. Het was een zeer geslaagde en leerzame excursie. De vader van Jurian, de moeder van Roy en de vader van Sterre wil ik namens de kinderen bedanken voor het feit dat zij ons wilden rijden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten