Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 24 april 2013

Woensdag 24 april 2013

Vanmorgen waren wij met een kleine groep. Drie leerlingen uit groep 7 van de PWA Waalslaan deden met hun eigen klas mee aan een GPS speurtocht door Sliedrecht. Dit alles in het kader van hun schoolproject.
De vijftien aanwezigen begonnen de dag zoals gebruikelijk met spelletjes tijdens de inloop. Ook vanmorgen werd er weer druk geboggeld, geschaakt en werden er andere spelletjes gedaan. Tot slot speelden we met een grote groep nog een potje Set.

Wie weet de meeste woorden te vinden?
Als je van Timo wint ben je echt goed.
Samen op zoek naar de oplossing








Het stukje van de dagopening ging over wonderen. Dit keer over de man die door Jezus was genezen van zijn huidziekte. Daarbij hebben we met elkaar gesproken over de gevolgen die een ernstige huidziekte kan hebben voor de persoon in kwestie. Vaak worden mensen die er anders uitzien buitengesloten. We kwamen in ons gesprek ook uit bij mensen met een handicap die vaak buiten de maatschappij staan en wat de medewerkers van bijvoorbeeld de Merwebolder allemaal doen om deze mensen zoveel mogelijk mee te laten doen in de maatschappij.

Na de dagopening hebben we een aantal energizers gedaan. Zo moesten we in een kring gaan zitten en onze handen bij de buren op de knieën leggen. Om de beurt moest je met je hand op de knie van je buurman/-vrouw tikken en wel zo dat het in de volgorde van de handen gebeurt. Het klappen verandert van richting als iemand twee keer klapt. Wie een fout maakt, moet de hand waarmee de fout gemaakt wordt op zijn rug leggen.


Concentratie is belangrijk bij dit spel.




Een ander spelletje was "vallend blad". Iedereen zit in een kring. Degene die in het midden staat houdt een A4 vel boven zijn hoofd. Deze persoon noemt een naam en laat het blad vallen. Degene wiens naam genoemd is moet het blad vangen voordat het op de grond valt. Als dit lukt, wordt het blad in tweeën gescheurd. Zo wordt het blad steeds kleiner en wordt het steeds moeilijker om het te vangen.




Vervolgens gingen we weer aan de slag met de vaste onderdelen: Zoek het Zelf Uit kaart, puzzel (dit keer twee trinairo's) en Leren Leren. Bij het onderdeel Leren Leren moest een samenvatting gemaakt worden van een tekst over zwerfafval.



Tijdens de pauze werd er weer lekker fanatiek gesport.




Na de pauze moest eerst het laatste onderdeel afgemaakt worden, waarna we een aantal samenvattingen hebben besproken.
Tot slot kon iedereen weer lekker aan het werk met het project een land van mij erbij.  Frank was de enige die zich gebogen had over een naam voor het continent. Dat is geworden: Williewortolië.




De komende twee weken is er geen plusklas i.v.m. de meivakantie.
Fijne vakantie allemaal en geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten