Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 10 april 2013

woensdag 10 april 2013

Gelukkig, vanmorgen was er weer plusklas. Vanaf 8.15 uur kwamen de leerlingen binnen. De spellen werden tevoorschijn gehaald. Altijd leuk om met elkaar te dammen, schaken, rebussen op te lossen of een braingame in je eentje te spelen.
De dagopening ging dit keer over een brief die Jakobus had geschreven. Hierin vertelde hij dat het belangrijk is om in je dagelijks leven te laten zien dat je geloofd. Het is niet de bedoeling om alleen te laten zien dat je geloofd door naar de kerk te gaan of de hele inhoud van de bijbel te kennen, maar dat je het vooral in de omgang met anderen kunt laten zien.
Na de dagopening stonden weer drie onderdelen op het programma. Naast de puzzel (binairo) en de Zoek Het Zelf Uit Kaarten moesten de leerlingen een levensboom maken. In de wortels moesten je waarden komen te staan, in de stam je eigenschappen en kwaliteiten, in de takken je motivatie, in de vruchten je interesses en in de wolken je dromen. Dit vonden de leerlingen best lastig. Je bewust worden van je sterke kanten is belangrijk voor je ontwikkeling. Later zal dit in een gesprek met de leerling terugkomen.
Na de pauze was het tijd voor het nieuwe project: Een land van jou erbij. Dit project hebben sommige leerlingen al eens gedaan op hun eigen school. Toch kwamen juist deze leerlingen met het verzoek om dit met elkaar te gaan doen.
Allereerst werden er twee- en drietallen geformeerd. Vervolgens hebben we met elkaar gekeken of we alle landen samen tot een continent konden maken. Drie groepen wilden graag een eiland. De overige vijf groepen verdeelden het vaste land. Al snel had iedere groep een naam bedacht, waardoor we ook de wateren een naam konden geven. Het resultaat van ons nieuwe continent is op de foto te zien. Helaas hebben we nog geen passende naam. Mocht één van de lezers een leuke naam weten, dan kan deze gemaild worden naar: plusklas@vcos.nl


 
Vervolgens gingen de leerlingen met elkaar aan de slag om te bedenken hoe hun land er uit gaat zien. Door het hele gebouw zaten leerlingen met elkaar te overleggen.






Tot slot hebben we nog even met elkaar gekeken of het geheel klopte met wat de leerlingen voor ogen hadden. Ook hebben we nog gesproken over eventuele bergketens, die misschien meerdere landen kruisen.
De tafels werden opgeruimd en we deden nog een eindspel: "in de knoop".
Volgende week gaan we verder met ons project.
 

 

 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten