Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 14 november 2018

Tegen half negen waren alle plusklassers  aanwezig. De leerlingen kijken altijd meteen naar het programma voor vandaag voordat ze  de spullen klaar gaan zetten en met de spelletje aan de slag gaan. Vandaag stond er  een uitdagende denksleutel  op het bord; Bedenk minimaal 5 vragen waarop het antwoord SLEUTEL is. Er stond al snel een groepje "denkers"bij het bord.
Ook tijdens het klaarzetten van de spullen werd er over de opdracht nagedacht.
De dagopening ging vandaag over het thema "bang". Amy las het verhaal "wegwezen".  Saul was, voor hem geheel onverwacht, tot koning gezalfd door de profeet Samuel. Niemand wist het nog en dat vond Saul wel prettig. Tot het moment aanbrak waarop Samuel het volk bij elkaar riep om het te vertellen. Plotseling had hij maar een gedachte: wegwezen! Saul verstopte zich. Waarom hij zo plotseling wegschoot? Misschien was hij wel gewoon bang en deinsde hij terug voor de verantwoordelijkheid. Maar je kunt je niet blijven verstoppen. Saul werd ontdekt. Toen toonde hij zich een man van formaat. Angst kun je overwinnen. Na het verhaal spraken we over bang zijn om te falen en wat je dan kunt doen.
Hierna kregen de leerlingen een groepsopdracht. In korte tijd moesten ze in groepjes zoveel mogelijk informatie zien te vinden over de Camino naar Santiago de Compostella. Deze informatie moest verwerkt worden in een woordweb. Deze opdracht was een  voorbereiding op de gastles later op de ochtend. In alle groepjes werd prima samengewerkt en iedereen deed erg zijn best om zoveel mogelijk woorden te vinden die in het woordweb pasten.
De opdrachten van het circuit waren vandaag:

  • Denksleutel: Bedenk minimaal 5 vragen waarop het antwoord "sleutel" is
  • Breinbreker: Begin met een nieuwe puzzel en maak deze af!
  • Zoek het zelf uit kaart
Voor de pauze vierden we de verjaardag van Jochem. De cake met slagroom smaakte weer prima!
Om 11 uur kregen we bezoek van meneer Roodenburg. Hij kwam een gastles verzorgen over zijn wandeltocht van ruim 3 maanden vanuit Nederland naar Santiago de Compostella. Ook vertelde hij waarom hij deze zware tocht had gemaakt. Zijn verhaal sloot erg mooi aan bij de mindset opdrachten die we de afgelopen weken hebben gedaan. De begrippen omgaan met tegenslagen, doorzetten, leren van je fouten en volhouden horen hierbij. Meer dan een uur luisterden alle plusklassers met veel aandacht naar zijn interessante verhaal. En natuurlijk hadden ze ook nog een aantal vragen aan hem.
Ook al was het al bijna tijd om naar huis te gaan, toch wilden Siebe, David en Jochem weten hoeveel verschillende vragen er in de plusklas bedacht waren waarop het antwoord "sleutel"is. In een razend tempo bekeken ze de briefjes met vragen en turfden hoeveel verschillende vragen er bedacht waren. Ze kwamen uiteindelijk op 50!! Een aantal kinderen had namelijk een handige strategie bedacht waarmee je veel vragen kon bedenken. Heel handig bedacht.
Tot volgende week.








 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten