Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 1 februari 2017

Ook vandaag waren we met een kleine groep omdat Shanon en Sem  ziek waren.
Tijdens de inloop werd er fanatiek een spelletje Set gespeeld.



Ezra en Charissa maakten zelf een stroomkring met Spektro en waren best trots toen uiteindelijk het lampje ging branden.



Tamar, Menno en Shanna probeerden een onbekend spel uit. Dat viel nog niet mee met spelregels in het Engels.
Nadat de spellen opgeruimd waren, las Linah het verhaal uit Oase. Het thema was: een droom die in een nachtmerrie verandert. Het verhaal ging over Jozef die door zijn broers aan een handelskaravaan werd verkocht. We praatten met elkaar over voorbeelden van nu waarbij dromen ook in een nachtmerrie veranderen.
Vandaag was het eerste debat aan de beurt. De kinderen hebben de afgelopen weken het debat voorbereid. Uit de jury werd een debatleider gekozen en een time keeper. Nadat de twee partijen elkaar de hand hadden geschud,  mocht Roos beginnen met haar openingsspeech. Hierna was Yentl aan de beurt. Na de reactie fase, het freeze/overleg moment en de slotzinnen kon de jury de winnaar bekend maken. Deze eerste keer hadden de tegenstanders van de stelling gewonnen.
Tijdens het debatteren leren de kinderen argumenteren, luisteren naar elkaar en reageren op elkaar en overtuigend spreken. Na het debat gaven alle kinderen aan wat ze hadden geleerd en wat ze nog willen gaan leren. Het was mooi om te zien hoe iedereen zijn/haar bijdrage leverde aan het debat. Ook al was het voor sommige kinderen best spannend.




openings speech



de jury

 

Na het debat keken we naar het filmpje over ADHD. Dit hoorde nog bij de presentatie van Roos.



Ook het fimpje "Portretten" van Klokhuis moest nog verder bekeken worden.
Vandaag vierden Lot en Maarten hun verjaardag. We konden twee keer van heerlijke cake en cupcakes smullen.
 
De rest van de ochtend gingen we aan de slag met de eerste opdracht bij het kunstproject: maak een (groeps) portret in de stijl van de 17e eeuw met de collage techniek en verwerk  er een  eigen idee in. Iedereen ging snel aan het werk. Er werden foto's uitgeknipt, er werd heen en weer geschoven met foto's om een goede compositie te krijgen en er werd een bijpassende achtergrond bedacht.



 
  











Nadat we de werkstukken met elkaar bekeken en besproken hadden, was het tijd om de tafels en stoelen op te ruimen. Dat ging weer heel vlot. We sloten de ochtend af met gebed. Volgende week is de excursie naar het Dordrechts museum. 




























Geen opmerkingen:

Een reactie posten