Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 12 oktober 2016

Tijdens de inloop waren de kinderen snel bezig met de spellen of kletsten even bij met elkaar.



Het verhaal uit Oase ging over Jezus die met zijn leerlingen op zee is wanneer de zee plotseling heel ruw wordt. De leerlingen proberen met man en macht de boot op koers te houden. Ze zijn bang en voelen zich moedeloos. Niemand heeft Jezus meer gezien. Petrus gaat hem zoeken. Petrus vindt Jezus in een hoekje. "Hoe kan dat nu?"  denkt Petrus. We vergaan bijna en Jezus ligt daar te slapen. Hij maakt Jezus ruw wakker en zegt: "Jezus, help ook eens een handje mee. Het water spoelt over de boot. We hebben hulp nodig".   Jezus spreekt hem bestraffend toe en zegt: "Ik ben er toch. Vertrouw wat meer op mij".  Dan spreekt hij ook de wind en de zee bestraffend toe, Ze worden er stil van, allemaal.
Omdat een aantal kinderen vandaag toch naar de boekenmarkt en voorleeswedstrijd gingen, pasten we het programma aan. De kinderen kozen er voor om met de hele groep eerst Moendoes te spelen.
Expeditie Moendoes is een spel waarbij de kinderen spelenderwijs kennis maken met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Het spel laat zien dat het in de wetenschap niet gaat om "heel veel weten" maar juist om nieuwsgierigheid, creativiteit en logisch redeneren. Het spel begint met een verhaal over drie wetenschappers die op de planeet Moendoes terecht komen en daar kennis maken met de Moendianen, Vervolgens gaan de kinderen proberen de antwoorden op allerlei vragen over Moendoes te beantwoorden. Ze moeten gebruik maken van de bronnen kaarten. Dit zijn kaarten met o.a. de planten in drie seizoenen, de doorsnede van de heuvels, het getallenstelsel, Moendiaanse woorden en symbolen en een temperatuurgrafiek. De goede antwoorden worden gepubliceerd op de publicatietafel.


 




Na het buitenspelen gingen  de kinderen aan de slag met een Zoek het zelf uit kaart, een puzzel, Spectro of een spel naar keuze.





Roos en Menno waren  klaar met hun kaart en konden presenteren.
Roos hield  een presentatie over vlinders en Menno over pretparken.
 
Het laatste half uur hebben we Show it gespeeld.


 Na de herfstvakantie starten we met een nieuw project.
Fijne herfstvakantie allemaal!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten